Спомняте ли си добрите стари времена, когато bTV беше една нова, млада телевизия? А помните ли следобедния блок "Фокс кидс" и младежкия сериал “Брейкър Хай” (Breaker High). Какво ще кажете за напереното хлапе Шон, което вечно щурееше нагоре надолу по палубите на училището кораб. Връщайки се към тези поотминали вече времена, трябва да призная, че тайничко въздишах по кривата усмивка на Райън Гослинг -  така се казваше младежът. Актуалният въпрос, след като спря излъчването на сериала, беше

Ще гледаме ли пак това момче някога? Някъде?

Ами така де – в крайна сметка какви са шансовете на децата звезди да се превърнат в уважавани и най-вече гледаеми актьори? Вече съм заявявала позиция по въпроса, но не мога да подмина друга любима тема около тийнзвездите, а именно

машината за старлетки "Мики Маус Клуб"

За тези, които се чудят какво пък беше това, ще припомня, разбира се. Говорим за предаване на Дисни, от което в началото на 90-те започват кариерата си Бритни Спиърс, Кристина Агилера и Джъстин Тимбърлейк. В днешно време нещата не стоят по-различно, вярно предаването го няма, но каналът фабрикува ли, фабрикува. Ще спомена само Джонас Брадърс, Селена Гомез и Майли Сайръс.

За актьорските качества на изброените дотук или добро, или нищо

Добре, че е музиката и добре, че повечето от тях се справят прилично, иначе щяха да си умрат гладни, горките. И тук е моментът да споделим за изключението (слава Богу, има такова), което взе, че заигра, а то пък даже му се отдаде. За същия онзи Райън Гослинг ми е думата, разбира се. И колкото и, признавам, да ми е забавно да гледам как наред с останалите хлапета се мъчи да изглежда като изпълнител от бой група, трябва да добавя, че повече ми харесва да го видя

в някой филм редом до Антъни Хопкинс или Кирстен Дънст, например

Райън е роден на 12 ноември 1980 г. в Лондон, Онтарио. Като дете имал доста проблеми в училище – децата постоянно го тормозели и биели. Затова момчето било преместено в специален клас, където учело с умствено изостанали деца. Когато при поредния побой отвърнал на насилниците си се наложило да продължи образованието си у дома.

На 12 години той се явил, заедно с други 17 000 деца, на прослушване за "Мики Маус Клуб" и бил одобрен. И понеже предаването се снимало във Флорида се наложило да се премести в Щатите,

за да поживее известно време със семейството на Джъстин Тимбърлейк

Е, оттук нататък е ясно, но… не съвсем. Две години по-късно той бил освободен от шоуто, след като родителите на момичетата от клуба се оплакали, че оказва лошо влияние на дъщерите им. Райън им разказвал разни истории за възрастни, които подочувал оттук-оттам.

На 16 години младежът зарязва училището, за да се отправи към Лос Анджелис. След няколко ТВ формата, като вече споменатия “Брейкър Хай” (Breaker High) и "Младият Херкулес" (Young Hercules), Гослинг се включва във филма "Помни титаните" (Remember the Titans). За първи път истински привлича вниманието на публиката с

ролята си на евреин, загърбил вярата в името на Ку-клукс-клан

Филмът от 2001 г. "Твърда вяра" (The Believer) печели наградата на журито на фестивала в Сънданс. "След като се снимах в лентата, нещата за мен се промениха - разказва актьорът. - Почувствах, че киното е място, където мога да изляза на светло, да бъда себе си. Усетих, че филмите са нещо, за което ме е грижа и на което си струва да се посветя. И оттогава правя точно това".

През 2002 г. Райън влиза в ролята на тийнейджър, решил да убие човек, за да се отличи от масите в "Убийство по учебник" (Murder by Numbers). Филмът, а и мимолетната връзка с колежката Сандра Бълок, го нареждат сред младите (знам, че е клише) надежди на Холивуд.

И сякаш, за да затвърди имиджа, който се изгражда зад всеки новоизлюпен младок

в Меката на киното, през 2004 г. Гослинг се заема със снимките на "Тетрадката" (The Notebook). Оказва се обаче, че това не е поредният банален, лигав, романтичен филм. Не би било никак смело да твърдя, че лентата е сред любимите на феновете на този жанр, а двойката Ноа (Райън Гослинг) – Али (Рейчъл Макадамс) си е просто класика. Класическа се оказва и историята около двамата актьори, които са

гаджета извън екрана близо три години (плюс, минус времето, в което са разделени)

Любовта към наркотиците е темата на "Халф Нелсън" (Half Nelson). Филмът от 2006 г. нарежда Гослинг  сред най-младите актьори, номинирани за "Оскар". Райън е и единственият "маускетар" (така са наричали децата, участващи в "Мики Маус Клуб", бел.авт.), номиниран за подобно отличие.

Едно е ясно – актьорът умело съчетава големите филми с по-малки, но предизвикателни роли от независимото кино - избор, който е провокиран от любовта му към седмото изкуство. Затова за никого не е изненада, когато през 2007 г. той „има връзка: със секскукла в независимия "Ларс и истинското момиче" (Lars and the Real Girl), който разглежда проблема за човешкия страх от интимност. Следват три години на затишие, за да се появи през 2010 г. "Blue Valentine".

С гръм и трясък, мълния и блясък, бих добавила

Гослинг и партньорката му Мишел Уилямс вече бяха номинирани за "Златен глобус", а само след дни, на 25 януари, ще стане ясно дали двамата ще се включат в надпреварата и за "Оскар"-ите. След "валентинката" идва мистерията "All Good Things" с участието на Кирстен Дънст.

Като че ли за разнообразие, Райън се включва и в комедията "Crazy, Stupid, Love"

Актьорът вече се подготвя и за ролята си в следващия филм на Джордж Клуни "Ides of March". А когато снимките около поредната продукция му дотегнат, просто работи в кухнята на лосанджелиски ресторант, който притежава.

И докато се спотайва там, медиите не спират да тръбят: "Годината на Гослинг", "Канадецът е новата надежда на киното". Лошо няма – нито е първият, нито последният. Едно обаче трябва да му се признае – дали като неонацист, пристрастен към дрогата учител, или мъж, който се влюбва в кукла, Райън Гослинг има какво да покаже на света. Ура, ура пък възкликва момичето в мен, тайно влюбено в Шон "кривата усмивка" от "Брейкър Хай".