Антиалкохолни екстремисти в Русия нападат хора, които пият спиртни напитки, предаде Франс прес. Бандата пребива от бой младежи, които пият бира на улицата в Ростов на Дон, и е издраскала навсякъде в южния руски град графити с надписи: "Руснакът не се натрясква!" и "Стига сме се натрясквали!". В началото на септември са регистрирани няколко подобни случая.

Такива атаки са описани в блогове, но до момента никой не е подал официална жалба, съобщи говорител на милицията. Младо момиче разказва в интернет портал, че тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години атакували свои връстници, излизащи от магазини с шишета бира в ръка.

Нападателите носели джинси и бели медицински маски на лицата, като някои от тях имали на тениските си надписи на старославянски език. Преди година руският президент Дмитрий Медведев призна, че мерките, взети в последно време от държавата, за да бъде намалена употребата на алкохолни напитки в страната, са дали, по думите му, нулев резултат.

През лятото властите предприеха нови стъпки срещу водката и другите високоградусни напитки, които по официални данни причиняват всяка година смъртта на половин милион руснаци. От 6 август шофьорите нямат право да пият алкохол. В края на миналия месец бе забранена нощната продажба на високоалкохолни напитки в Москва.

През последните години руските власти помагат за създаването на прокремълски младежки движения, които пропагандират воденето на здравословен начин на живот.