България е първенец по убити пешеходци, включително на пешеходни пътеки. Наесен обаче КАТ ще предложи на депутатите да разрешат шофирането на 16-годишните, но с определени ограничения – придружител, по-малко точки в талона и т.н.,  според проектопромени в законодателството.

На 17 юни на пешеходна пътека в Бургас беше убита 12-годишната Валя

Момичето беше пометено от автомобил, шофиран от жена от същия град. Бургазлии направиха червена пътека от цветя на мястото на инцидента.

„Личната ми трагедия никога няма да мога да преодолея, но ще направя всичко възможно да спрат убийствата на деца по улиците”, каза Мария, майка на загиналото момиче. По думите й, при пътно-транспортно произшествие не трябва да има споразумение след признаване на вина.

"Да станеш и да си признаеш, че си убил детето на място”

"Да,  те си казват: Ставаме, признаваме си и отново сме в колата. Когато детето е убито и не става от асфалта, шофьорът не трябва да си ходи вкъщи, докато тече разследването", смята Мария.

През декември 15-годишна ученичка също загина на пешеходна пътека

в Русе. Водачът получи 16-месечна условна присъда след споразумение с признаване на вина.

Майките на загинали деца имат идея на 15 септември в училищата да завият сирени в памет на децата, които никога няма да влязат в клас. Мария каза, че е категорично против предложението да се позволи на 16-годишните да шофират, дори и с ограничения.

105 дни изминаха и от трагедията в Симеоновград

Родителите на загиналите шестима младежи също подеха инициатива, за да спре убийствата на децата по пътищата. До момента отговор няма.

В момента тече проверка в МВР за тяхната дейност и за това дали имат ли вина за инцидента. Спроед Трифон Трифонов, баща на Трифон - един от младежите, убити на връх Великден в Симеоновград, ведомството има вина на 50%, зарали липса на превантивна дейност.

"Ако има полицаи по пътищата, никой няма да кара със скорост 130 километра в час в населени места, няма да кара пиян!"

"А полицията спира ТИР-ове за обезпечаване на джобовете си"

каза Трифон Трифонов в студиото на „Тази сутрин” и призова институциите да погледнат с отворени очи, защото това са децата на България. Според Трифонов, инцидентът в Симеоновград можело да бъде избегнат.

„Като не му се предостави МПС. Те му дават оръжието в ръцете и викат, че той е убиецът. Убийци са цялата групичка, били покрай Данаил. Не са му казали: Намали, спри”, каза Трифонов. Според него мерките, които трябва да бъдат предприети

Предложенията на родителите останали глас в пустиня

Депутатът от ГЕРБ в Хасковски регион е поел ангажимент за законодателна инициатива, но до момента отговор няма.

Предложението на родителите е да се отнема автомобилът на шофьор с на 1,3 промила алкохол в кръвта, а пиян шофьор, причинил произшествие с загинали, да отговаря пред Темида за умишлено убийство. Шофьорите без книжка, причинили инцидент, също трябва да бъдат наказвани за криминално престъпление. Исканията са поставени и пред правосъдния министър. Трифон Трифонов също е против предложението за шофиране на 16-годишните.

„Това, което искат родителите е напълно разбираемо”, коментира пред bTV председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков.

Според него обаче не може след всяко произшествие да бъде променян законът

Вълков каза, че още преди една година комисията е отхвърлила предложение за право на 16-годишните да сядат зад волана.

Над 90% от предложенията за наказания касаят Наказателния кодекс, а не Закона за движение по пътищата, отбеляза Вълков. Според него е необходима промяна в три направления – нарушаването на червен сигнал, преминаване през пешеходна пътека и употребата на алкохол. Според Вълков санкциите трябва да бъдат завишени.