Рискът от опустошителна космическа буря, която да нанесе поражения като "глобална Катрина" и щетите да се измерват в трилиони, трябва да бъде взет на сериозно. Това мнение изрази водещ британски учен, цитиран от в. "Дейли телеграф".

Проф. Джон Бедингтън, главен съветник по научните въпроси на британското правителство, каза, че Слънцето се събужда и това все по-често ще се усеща на Земята. Нашият свят е и все
по-уязвим, защото сме много зависими от сателити, комуникационни мрежи и компютърни устройства.

Ако силна слънчева буря достигне Земята, тя може да извади от строя навигационни системи, да предизвика объркване на борсите, да попречи на самолетните полети, да предизвика спиране на електричеството.

Финансовите щети от слънчева буря биха могли да достигнат 1,2 милиарда британски лири само в САЩ, изчислиха експерти. Затова предупрежденията за космически бури трябва да се взимат много сериозно, подчерта Бедингтън. Той изтъкна, че е необходимо да се мисли за системи за ранно предупреждение. Положението ще става все по-сериозно, защото слънчевият цикъл навлиза в период на засилена активност.

"Въпросът не е дали, а кога и в какъв размер”, заяви Джейн Любченко от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. "Предишния път, когато имаше период на засилена слънчева активност преди около 10 години, светът беше различен. Много неща, с които сме свикнали, като мобилните телефони, са много уязвими на космически бури”, допълни той.