Двамата депутати от ГЕРБ, глобени с по 5000 лева от Върховния административен съд за конфликт на интереси, заявиха, че ще платят наложените им санкции.

Съдът глоби Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов, защото не са обявили, че имат участие във фирми-арендаторки на терени, като в същото време са внесли предложение за промяна в Закона за ползване на земеделски земи, която предвиждаше задължение за собствениците на ниви да
ги продават първо на арендаторите.

Двамата от ГЕРБ заявиха обаче, че не се чувстват виновни, защото действията им били продиктувани от принципни съображения.

„Не се чувствам виновен. В моя професионален път съм се занимавал с проблеми в сферата на земеделието. Смятам, че съм достатъчно подготвен. Имам мнение по въпросите. Няма абсолютни никакъв частен интерес в това, което внесохме. Въпреки това ние го оттеглихме и то много преди да ни бъде повдигнато обвинението”, заяви Димитър Аврамов.

Стоян Гюзелев допълни: „Смятам, че като житейски опит съм най-полезен в Комисията по земеделие и никога не съм си правел сметки в личен план. И може би тук е този пропуск, който допуснахме”.

Аврамов каза още, че отсега нататък ще пишат и ще предлагат закони за културното наследство и за здравеопазването.

Не на същото мнение обаче се оказа заместник-председателят на парламентарната група на управляващата партия Валентин Николов.

„Решението на ВАС е знак, че трябва да вземем мерки, т.е. трябва да се поучим и това не е само за нашата парламентарна група, а за всички, защото има скрити конфликти на интереси”, коментира той. И допълни, че трябва да има пълна прозрачност в работата на народните представители, за да се повиши и общественото доверие към институцията на НС.

Десислава Танева, която също е разследвана за конфликт на интереси, обаче защити правото на колегите си да дават мнение в сфера, където имат практика.

Едно е обаче да си специалист, а съвсем друго - да държиш акции във фирма, казва адвокатът Александър Кашъмов. "Народните представители трябва в най-голяма степен да спазват правилата за конфликт на интереси, защото трябва да дават пример за всички останали граждани в обществото как да се държат", смята още правозащитникът.

Преди време прокуратурата загуби далеч по-голямо дело за конфликт на интереси - лидерът на ДПС Ахмед Доган беше оправдан за консултантски хонорар от 1 милион лева.