Може отново да се наложи да си плащаме за преглед при специалист, предупреждават лични лекари. За първите три месеца на годината в част от страната са получени по-малко направления. Потърпевши са предимно джипитата в София и Пловдив.

В най-голямото ДКЦ в Пловдив направленията за специалисти и изследвания са намалени с 15 процента. Заради липсата на талони се стигнало до парадокса в работно време лекарите да четат книги.

„Губят си времето в кабинетите, нямат работа. Ние се стремим малко да ги разпределяме направленията - да имат малко повече в началото и малко по-малко във втория месец и третия месец вече почти няма направления за прегледи”, обясни д-р Пламен Фотев, управител на ДКЦ 5.

От ситуацията са затруднени и лекари, и пациенти. Цветан Русковски, личен лекар, обясни, че се налага да насочва пациенти за платен прием, или направо за хоспитализация, където да бъде подложен на по-подробни изследвания, тъй като няма лимити за хоспитализация.

В София намалението на направления е между 20 и 40%, но не при всички лекари. Някои общопрактикуващи коментираха, че при тях няма промяна, а други все още не са ги получили от здравната каса. От Българския лекарски съюз събират сигналите, за да бъдат преразгледани от здравната каса.

От касата пък заявиха, че няма намаление на талоните, а увеличение с 25% за цялата страна. И през тази година медиците ще могат да надвишават с 10% определените им направления, но няма да могат да се прехвърлят в друго тримесечие.

Хиляди българи са застрашени да останат и без лечение при усложнения от белодробни заболявания. От тази година Здравната каса трябва да плаща наполовина по-малко в сравнение с миналата година и болниците започват да връщат пациенти.

Подробности очаквайте в късната емисия на bTV Новините!