1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Родните хотели не са подготвени за внезапни спирания на тока

БГ Бизнес
 

Какви са алтернативните източници и как могат хотелите да станат по-енергийно независими?

Българските хотели не са подготвени да реагират на внезапни спирания на тока, защото нямат независимо захранване. Какви са алтернативните източници и как могат хотелите да станат по-енергийно независими?

Хотелите с повече звезди са длъжни да имат дизелов агрегат, но неговите възможности обикновено са ограничени - колкото да не спрат асансьорите и хладилниците, например. Един от хотелите, с над 200 стаи, има мощен генератор, които осигурява енергия до 24 часа.

„Осигурява и обезпечава алтернативно захранване с енергия в ключовите точки на хотела, кухни, с хладилници и техника за приготвяне или претопляне на храна, асансьори, изключително важни в такива моменти, светлина в коридорите и стаите на гостите”, обясни мениджърът Албена Йорданова.

Малко хотели край Варна имат слънчеви колектори. Те се ползват само за подгряване на вода. Там например няма агрегат, но пък са поставили слънчеви панели.

„Решихме да сложим слънчеви панели в случай на аварийно спиране на тока, за да осигурим топла вода на туристите”, каза зам.-управителят на хотела Мария Драгнева.

Най-доброто решение е хотелите да имат фотоволтаични панели - устройства, които произвеждат ток целогодишно. Друг вариант са малки ветрогенераторчета.

Електроразпределителните дружества са длъжни да изкупуват произведената енергия и така дори хотелът да не работи, може да носи приходи, обясняват от Асоциацията на производителите на екоенергия.

„Проблемът не е в цената на самите фотоволтаични панели, тъй като за един хотел той ще направи една инвестиция, но има достатъчно добра цена за изкупуване на електрическата енергия и инвестицията би могла да се възвърне в един определен период, проблемът са всичките разрешителни, които трябва да бъдат набавени”, коментира Велизар Киряков, от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Процедурите трябва да се облекчат, защото по директива на Еврокомисията, след 2018-та година всички сгради, които се строят, трябва да могат да произвеждат толкова енергия, колкото употребяват.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии