Жители на Сливен сигнализираха в bTV, че без да знаят и без да са давали съгласие са вписани като поръчители и получатели на потребителски кредити. Всички потърпевши са работили  в една и съща сливенска фирма.

В началото на 2001 година Христо, Борис и Панайот започват работа във фирма за търговия с перилни препарати. През 2009 година фирмата фалира и две години по-късно момчета с изненада разбират, че са станали поръчители. Четиринадесет от служителите във фирмата са вписани като поръчители и получатели на седем кредита, всеки на стойност 20 300 лева.

През 2007 година незнайно как съм станал поръчител на колежката си за кредит от 20 300 лева. Разбрах го през 2009, след като получих писмо, че не си погасявам вноските, обясни Борис Тодоров.

Освен че днес заплатите на потърпевшите са запорирани, те имат и забрана да напускат страната.

Имам запор на имущество, на заплата и забрана да напускам страната. Освен това всеки месец ми удържат по 45 лева от заплатата, разказа още Борис Тодоров.

Това е едно нещастие, защото ние не сме ги видели тези пари, а пък аз сега плащам по сто лева от заплатата си всеки месец, защото нямам жилище, което банката евентуално би ми вземе, заяви Панайот Краев.

Момчетата са сигурни, че става дума за злоупотреба с техните подписи. Според потърпевшите парите от кредитите е прибрала собственичката на фирмата.

Опитите ни да открием собственичката на фирмата се оказаха безуспешни. Никой не пожела да отвори вратите на луксозната й къща в "Квартала на богатите" в града.

Справка в съда показа, че по случая има образувано наказателно производство за измама по член 210 от НК срещу собственичката  и срещу счетоводителя на фирмата. Предстои това наказателно дело да бъде разгледано в съдебно заседание през април. И докато решението на съда стане факт потърпевшите не могат да разполагат с парите си и живеят в страх за бъдещето.