Две димитровградски села остават без ток всеки ден от сутринта до следобед в продължение на половин месец. Причината е планов ремонт на енергодружеството EVN. Липсата на захранване съсипва зимнината на хората и унищожава малкото останал бизнес в селата Странско и Здравец, затова жителите им готвят протест срещу енергото.

В село Странско мнозинството от хората  не знаели, че ще останат без ток. Някои разбрали от разлепените в последния момент листовки, други били неприятно изненадани.

"Вчера ни нямаше, бяхме в града, връщаме се - ток няма, хладилникът се размразил, яденето - каквото сме си сготвили, пълно с вода”, разказва Кана Стоянова.   

Малкото останал бизнес в селото също търпи загуби. Затруднение изпитват и в кметството.

"Нито можем да работим, администрацията, кметството, нито здравната служба, нито зъболекар, поща”, оплаква се кметът на Странско Фильо Стоев.

От клиентския център на EVN в Димитровград обясниха, че селата Странско и Здравец са на един лъч със старозагорските Бял Извор и Димитриево, и ремонтът в едно от тях означава спиране на тока на всичките. А самият ремонт се налагал заради многото оплаквания на жителите им от некачествен ток.