Съдът в Киев призна за виновна бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко в превишаване на правомощията си при подписването на газово споразумение с Русия през 2009 г. Печорският районен съд я осъди на седем години лишаване от свобода.

Според съдията по делото с действията си Тимошенко е нанесла загуби на украинската компания "Нафтогаз" в размер на 1,5 милиарда гривни или около 187 милиона долара.

Тимошенко, която отрича обвиненията с мотива, че е жертва на политическите си противници, призова украинците да не се страхуват от авторитарния режим на президента Виктор Янукович и обеща, че ще продължи да се бори с него.

"Не съм съгласна с тази присъда. Ще защитавам своята чест в Европейския съд. Нямаме надежди за украинското правосъдие", каза Тимошенко. По думите й с произнесената присъда Украйна се е върнала в 1937 година.

В Киев днес избухнаха сблъсъци между поддръжници на Юлия Тимошенко и службите за сигурност. Те искаха да блокират Печорския районен съд, за да не допуснат бившият премиер да бъде изведена след огласяването на присъдата.

Съединените щати и Европейският съюз са изключително критични към процеса срещу Тимошенко и смятат, че става дума за разчистване на политически сметки.