Защо лекарите препоръчват бременните да си направят изследване за СПИН и може ли жена с положителен тест за СПИН да роди здраво дете?

Изключително важно е бременните да се изследват за СПИН. Положителният тест е основание за започване на антиретровирусна терапия, без да е необходимо да се прекъсва бременността. Вече 15 години се прилагат средства, които не позволяват предаването на инфекцията от майката на бебето. Д-р Вяра Георгиева от Национална потвърдителна лаборатория за СПИН обяснява:

"До момента от 1987 до сега, сме регистрирали 65 бременни, които са родили 65 деца. От тези деца само 1 от децата е с ХИВ инфекция в резултат на предаване на вируса по време на бременността от майката, която е била на терапия антиретровирусна".

Никой лекар вече не съветва ХИВ серопозитивните жени да не бъдат майки, но просто да се контролират по време на бременността, допълва д-р Георгиева.

"Жената, която планира бременност и знае, че е серопозитивна преди забременяването, след като е вече на антиретровирусна терапия при добро контролиране на терапията, вирусният товар пада под 50 копия, при което рискът за предаване на инфекцията от майката на бебето и минимален. Така че, не само при установяване на бременност, но и при планиране на бременност е добре да се изследват двамата партньори", съветва специалистът.

Когато жената не е изследвана по време на бременността,

добре е поне по време на раждането да се установи, дали тя е ХИВ позитивна, за да се вземат мерки за бебето.

Д-р Георгиева съветва още: "По време на раждането може да се приложи антиретровирусен препарат, който може да помогне на бебето и да предотврати една евентуална инфекция, като в първия месец след раждането на всички родени от серопозитивни майки се дава антиретровирусен  сироп.

Благодарение на тази терапия един голям процент от серопозитивни, които са открити от '87, '88, '89 години са живи и здрави и водят нормален начин на живот, работят, гледат си семействата. Изобщо се радват на живота така както всички останали, които са имали щастието да не бъдат поразени от СПИН.

Хората не трябва да се притесняват да се изследват за СПИН. Ако знаят, че е ХИВ инфекция има ефективна терапия, която е достъпна за всеки независимо дали човек е здравно застрахован или не. Достатъчен е фактът, че се е обърнал да получи тази терапия, която наистина е живото спасяваща".

Всеки един гражданин може да си направи тест за СПИН в кабинети за анонимно и безплатно изследване за СПИН. Не е необходимо  нито направление , нито предварително записване. Просто отивате и искате да си направите тест за СПИН.