Рецептата за производството на хляб е много проста - брашно, мая, вода и сол и никакви добавки. Екип на bTV реши да купи три самуна бял хляб на различни производители, за да види дали съставът е един и същ. И макар че хлябът е все бял, то във всеки има вложени различни типове брашно.
"Ако бъде направен стандарт за масовия хляб, той трябва да бъде в трите вида масов хляб - типов, или тип Софийски, както беше известен преди време, хляб Добруджа и хляб - бял Стара Загора. Но стандартът трябва да третира тези три вида масов хляб, а всички останали ще бъдат някакви производни на хляб или хлебни изделия, но не и хляб. Така е в редица държави на Запад, там където има закони са направени така нещата", обяснява Тошко Няголов - регионален представител на асоциацията на хлебопроизводителите в Добричко.
Държавен стандарт трябва да има и според клиентите. Ако той бъде въведен, то и цените на трите вида хляб ще се уеднаквят, смятат хлебарите. Тогава и клиентът няма да се чуди защо на пазара има бял хляб по 45 стотинки, но и по 90 стотинки.
"Мисля че, когато всичко бъде уеднаквено и цената може да бъде различна в рамките на 5,6,7 стотинки в зависимост от производителя, дали е по-голям или по-малък, ръчно или автоматизирано производство", прибавя Няголов.
Според него, разликата в цените идва от това, че има много фирми, които са в сивата икономика. А иначе гарантира, че това, от което се прави хлябът, отговоря на всички изисквания за безопасност. За разлика от черния хляб, в който често се влагат биологични оцветители, в белия това е невъзможно, смятат хлебопроизводителите.