Здравословното хранене е толкова скъпо, че е по портфейла само на богатите американци, констатира американско проучване, цитирано от Асошиейтед Прес. Според официалните норми за здравословно хранене, осъвремени за 2010 г., "хранителната пирамида" съветва гражданите да поемат повече калий, хранителни фибри, Витамин D и калций. Но ако те се съобразят с тези норми, според проучването, публикувано в Health Affairs, годишните им разходи за храна ще нараснат със стотици долари.

Евтиният начин да се набавят тези вещества е да бъдат включени в хранителния режим повече бобови и картофени продукти. Но ако увеличат приема на калий по скъпия начин, на американците това ще им коства над 380 долара годишно, твърди ръководителят на проучването Пабло Монсиваиш от Вашингтонския университет.

Според него науката за здравословното хранене трябва да бъде поднасяна от правителството по един достъпен за гражданите начин. Монсиваиш разкритикува маркетинга за здравословна диета от рода на блюдо със сьомга, зелена салата и ориз. "Подобно ястие не е по джоба на повечето американци!", твърди ученият.

Правителствените програми за подпомагане с хранителни продукти, които отпускат купони на нуждаещите се, наблягат на плодовете и зеленчуците, но някои от тях слагат прегради пред бедните слоеве. Монсиваиш даде за пример политиката на щата Вашингтон, при която трудно се купуват картофи с отпуснатите купони на майки с деца, въпреки че са едни от най-евтините продукти на пазара. А консумацията на тези кореноплодни е един от най-евтините начин за набавяне на калий чрез хранителния режим.

От проучването, проведено сред 2000 пълнолетни жители на щата Вашингтон станало видно, че колкото повече анкетираните харчели за храна, толкова по-плътно се доближавали до федералните норми за прием на калий, хранителни фибри, витамин D и калций. Бедните анкетирани на свой ред най-много се отдалечавали от норматива и отчитали най-висока консумация на наситени мазнини и захари.