"Орторексията е едно състояние, известно още и като "диетомания", тоест непрекъснатия стремеж да се спазва някакъв ограничителен режим на хранене, без да има нужда от това", обясни в студиото на "Тази сутрин" проф. Божидар Попов, председател на Дружеството по хранене и диететика.

"Аз приветствам желанието да се консумират биопродукти. но изборът на такива чисти продукти е много ограничен. Реално в ежедневието си човек няма възможност да приема такива храни непрекъснато", каза още проф. Попов.

по думите му ако се стигне до крайност, човек може да ограничи менюто си до няколко продукта, главно от растителен произход, с което да премине на строг вегетариански режим на хранене. Според проф. Попов подобен режим крие рискове за здравето, отслабва имунната система, води до редица заболявания на вътрешните органи.

"Аз и моите приятели отдавна сме изключили месото като вариант за храна, защото в днешно време всички знаят с какво се третират животните. Месото и животинските продукти вече не са като тези, с които навремето са се хранели нашите баби и дядовци. Наистина е хубаво всеки да си има градинка на село, но това е невъзможно в един милионен град", казва Стела Петкова, която залага на храненето с чисти биологични продукти.  

"Аз наблюдавам хората около мен и виждам, че сред тези, които се хранят с повече месо и млечни продукти, с тази рафинирана храна, която се продава по супермаркетите, има много пълни хора и мисля, че ако човек се замисли и малко промени хранителния си режим това би било полезно за неговото здраве", смята Стела. По думите й обаче не бива да се изпада в крайности.

Според нея в България вече се оформят еко-ферми, които продават биопродукти и дори изнасят в чужбина.

Проф. Божидар Попов поясни, че въпреки тенденциите за намаляване на качеството на животинските продукти, в тях се съдържат вещества, които не могат да бъдат открити в плодовете и зеленчуците. Като пример той посочи киселото мляко, което по думите му, е един от най-здравословните продукти.

Според проф. Попов всяка втора жена преминава през такава фаза, в която се ограничава от важи хранителин продукти, без да има нужда от това.