Бюджет 2011 е последният шанс на това правителство да тръгне в правилната посока, каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Той предупреди, че бюджетът за следващата година ще бъде правен в различни условия, тъй като финансовите ресурси са изчерпани и няма да има фискален резерв. Димитров очаква, че актуализираният бюджет за 2010 г. няма да бъде изпълнен и ще има дефицити при болниците и общините.

Председателят на СДС доразви тезата на лидера на ДСБ Иван Костов, че икономиката се скрива в бърлогата си като мечка, и допълни, че мечките обикновено са натрупали запаси за зимата, а в случая мечката влиза гладна в дупката си и няма да заспи, а ще ръмжи неспокойно.  

От СДС изразяват притеснение, че към финансовата и икономическа криза вече е прибавена и здравна. Според депутата Ваньо Шарков парите, събрани от здравни вноски, се използват за финансиране на други дейности. Той цитира данни, според които само парите от здравни вноски, събрани през първото полугодие на годината, са 1 160 000 000 лева, освен това оперативният резерв е 127 000 000 лева, който липсва в момента, а има и средства в БНБ.

СДС настоява за публичен отговор от министъра на финансите Симеон Дянков къде са парите за здравето на хората, защо не са в здравната система и за какво се използват. От партията планират да внесат законова промяна, която да регламентира, че парите от здравни вноски се изразходват само за здравеопазване. СДС смята, че първата крачка за излизане от здравната криза е незабавно разплащане на болниците за всички отчетени дейности.

От СДС изразиха загрижеността си за ситуацията с издаването на новите документи за самоличност. Ако МВР откаже да сложи ред в съществуващия хаос, значи всичко това е било планирано, допусна Борис Марков от СДС. Той обясни, че заради голямото чакане гражданите са принудени да правят експресни поръчки, които са по-скъпи и така МВР печели пари. По думите му това означава нов данък "лична карта".

За решаване на този проблем СДС предлага да се въведе система за даване на номер и час за подаване на заявленията за нови документи, както и да се увеличи работното време и броят на работните дни. СДС иска също каси на МВР на всяко гише, където да се заплащат дължимите такси, за да се избегне комисионната за превеждане на парите по банков път.