1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Хитови морски кръчми са пред затваряне

БГ Бизнес
 

Акцията на данъчните по курортите навлиза в своята решителна фаза

Хитови морски кръчми са пред затваряне. Акцията на данъчните по курортите навлиза в своята решителна фаза.

Оказва се, че две трети от служителите по морето работят извън закона. 75% от работниците са без трудов договор или се осигуряват на четиричасов работен ден.

Близо 500 милиона лева - това е сумата, която данъчните са събрали за изминалите шест месеца от просрочени или укрити осигуровки на работници. Затова и през летните месеци проверките са най-вече по морето.

За последния месец от НАП са направили повече от 900 проверки, в които са обхванати над 10 000 работници. Проверяващите са се натъкнали на фрапиращи случаи, като например дискотека с 1000 места, която по документи се обслужва от четири сервитьорки.

Данъчните отново в действие

Заведения-рецидивисти попаднаха под прицела на данъчните по Южното Черноморие. Един от нарушителите е хитова кръчма в центъра на Слънчев бряг. В пиковите часове за маса там се чака около час.

След като преди седмица установиха, че ресторантът с над 500 места укрива оборот, данъчни под прикритие отново откриха нарушения. Повторната поява на инспекторите паникьоса собствениците.  

Само за седмица оборотът на заведението е скочил двойно. За да извадят на светло реалните му приходи, инспекторите иззеха всички компютри и касови апарати. Оказа се, че само един е бил свързан със системата на НАП. Глобата за повторно нарушение е до 4000 лева.

Пред затваряне са още пет заведения в Слънчев бряг, Созопол и Поморие, заради повторни нарушения. В резултат на проверките няколко от ресторантите са вдигнали оборота си пет пъти.  

При констатирани нарушения санкциите за работодателите са глоба до 15 000 лева за всеки работник извън закона, плюс още 5000 лева за това, че предоставят неверни данни.

Нова глоба в Бургас

Нова глоба влиза в сила от днес на територията на община Бургас. До 1000 лева ще налага общината на туристи, които влизат във водата при забранителен флаг на плажа.

Причината за въвеждането на наказанието е фактът, че спасителите всекидневно се сблъскват с обиди, грубо отношение и дори налитане на бой от страна на летовници, които не желаят да се съобразят с опасностите в морето.

При инцидент с недисциплиниран турист спасителите вече ще сигнализират полицаите, които имат право да ги глобяват.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии