Голямото петно от отпадъци в Тихия океан е 200 пъти по-малко, отколкото се твърдеше досега, пише британският в. "Дейли телеграф". Изданието се позовава на ново научно изследване на професорката по океанография Анджелик Уайт от университета на американския щат Орегон. Уайт е била част от експедиция, която неотдавна е проучвала петното от отпадъци в зона между щата Калифорния и Япония.

Досега учени твърдяха, че неговите размери са 2 пъти колкото тези на щата Тексас. Според Уайт подобни твърдения са силно преувеличени. Специалистката признава, че действително пластмасовите отпадъци, образуващи петното, се простират на площ на повърхността на водата, която е 2 пъти по-голяма от тази на Тексас. Но съотношението на тяхната маса с количеството на водата означава, че тези отпадъци превземат само малка част от този участък на Тихия океан, твърди специалистката.

Уайт припомня също, че пластмасовите отпадъци може и да са опасни за някои форми на морски живот, но от друга страна те абсорбират някои токсични вещества във водата. Доказателството се крие в това, че някои организми се размножават върху малки пластмасови отпадъци.

Това обаче не означава, че океанът не е замърсен, отвръщат еколозите. Те припомнят, че трябва да се намали използването на пластмасови изделия, които после се превръщат в отпадъци в природата. Не трябва да се използват платнени и хартиени пазарски торбички, да се купуват продукти от бакалиите, където се опаковат в амбалажна хартия, да се пие в порцеланови чаши и да се носят такива чаши в барчетата на работните места.

И още - плодовете и зеленчуците да не се купуват предварително пакетирани, да се купува мляко и други напитки в картонени кутии или стъклени бутилки, да се купува тоалетна хартия в хартиени опаковки,  да се дават на домашните любимци играчки от плат, а не пластмасови дрънкулки, да се почистват жилищата със сода и с оцет вместо с почистващи препарати в пластмасови опаковки и шишета.