Днес е Денят на радиото и телевизията. По традиция този празник се отбелязва в Русия и България и е свързан с изобретяването на радиото от руския учен Александър Попов, на 7 май 1895 година.

У нас символът на радиото и телевизията е телевизионната кула в София. Тя е построена през 1959  г.  и за времето си е била най-високата сграда в столицата - цели 120 метра.

"Сигналът идва дотука, качва се на спътник, оттам се приема в съответните точки със спътникови приемници и установки и се излъчва чрез предавателите в ефир”, каза Людмил Делчев, Телевизионна кула, София.

Телевизионната кула в София излъчва програмите на всички ефирни телевизии и на още 11 радиа. Денонощно има дежурен, който освен на кулата в София, наблюдава работата на още 16 телевизионни кули в страната.

"Доста стресова се получава ситуацията, тъй като изключително много аларми, да речем, пристигат, трябва да се обработват за най-кратко време. Тоест, някакъв приоритет се дава на съответните събития. Ето сега, примерно, звукова сигнализация алармира за някакъв възникнал проблем”, сподели инж. Георги Танев, Телевизионна кула, София.

В случая алармата беше за началото на нова регионална програма във Варна. Освен, че е най-големият оператор в радио-телевизионното излъчване, телевизионната кула в София е и единственият разпространител на цифрова телевизия.

"Ето тука може да видите пилотния проект с цифрова телевизия, която работи в момента на 63-и канал, представлява един мултиплекс от енкодери с мултиплексиране. Сигналът се подава в този предавател и се излъчва ефирно”, обясни  Делчев.

Макар за телевизионната кула днес да не се говори много и столичани да гледат на нея повече като на географско понятие, кулата в София е гръбнакът на родния ефир и без нея зрителите и слушателите просто няма да има какво да гледат или слушат.
Затова, честит празник и на колегите от телевизионната кула, която вече 50 години работи безотказно.