Вече повече от месец няма конкретен отговор на въпроса автентични ли са разговорите на шефа на митниците, които излязоха в публичното пространство. Мисля, че отговор на основните въпроси, поне от Комисията за контрол на специални разузнавателни средства беше даден. Това заяви в предаването "Тази сутрин" депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Става въпрос за специални разузнавателни средства. Искането и даването на разрешение е съгласно закона. Много голям въпрос е дали законно, или незаконно са прилагани те.

Не бих твърдял, че тези и друг вид разговори не са получени в прокуратурата. Не става въпрос, че някой лъже. В един обем разговори, понякога има и чисто служебни разговори, които не касаят предмета на доказване. Имало е образувано дело срещу група лица за контрабанда. По това дело, между другото има и привлечени лица, то продължава, има повдигнати обвинения. Това от комисията е изнесено от господин Нотев. Това се знае, но някак остава настрана. Това е предметът, който е касаел прилагането на СРС-та.

Не съм убеден, че тази информация не е достигнала до прокуратурата. Не мисля, че в конкретния случай става дума за филтриране, когато това касае факти и обстоятелства относно престъпление, коментира Лазаров.

Не съм специалист по оценка на автентичността на подобни разговори. Спомням си случая с "танковата касета”. Тогава се правиха експертизи дори в Полша. Не можа толкова бързо да се даде отговор за такова кратко време. Няма нищо ненормално във забавянето, дори не твърдя, че има такова. Експертиза има и тя се прави. Част от нея вече е публично достояние. Останалото ще стане ясно до 10 февруари, когато ще е готова експертизата на БАН.  

Комисията работи и работи ежедневно. Кой точно е бил причина да изтече тази информация, ако тази информация е изтекла от СРС-та. Ние вече си изградихме мнение относно работата със специалните разузнавателни средства. Ако бяхме експерти щяхме да изготвяме експертизи. Не очаквайте комисията да излезе извън обхвата на това, което е възложено, заяви депутатът.  

Това, което искам да повторя е, че е имало образувано съдебно производство. Има привлечени криминални лица. Ако има един сигнал, че се извършва криминално престъпление и той касае определени лица, ако той не бъде разследван, сега щяхме да обсъждаме защо подобно престъпление е било укривано. По това съдебно производство има изготвени веществени доказателствени средства, обясни Лазаров.