Родители на загинали при пътни злополуки деца поискаха доживотни присъди за шофьори убийци, употребили алкохол. Те внесоха подписка в Народното събрание за промени в Наказателния кодекс, които да третират като умишлено престъпление произшествията с жертви на пътя, причинени от пияни водачи, както и доживотна присъда в тежките случаи, когато има повече от един загинал.

Родителите настояват за по-строги наказания и за шофьори, които не спазват ограниченията на скоростта и или отнемат предимство на пешеходните пътеки.

На среща с председателя на правната комисия Искра Фидосова, представители на семействата на загиналите настояха промените да бъдат записани в новия Наказателен кодекс. Идеите за законодателни промени ще се обсъдят и през декември на среща с  участието и на вицепремиера Цветан Цветанов.


Снимка: БГНЕС

На днешната среща с родителите са коментирали и нови скали и текстове по отношение размера на употребеното количество алкохол -  тогава, когато е заедно с наркотик и когато има смъртен случай. Както и при превишаване на скоростта. Председателят на правната комисия не се ангажира с колко ще бъде завишено наказанието, тъй като ставало въпрос за различни текстове.

По предварителен график нов Наказателен кодекс трябва да влезе в парламента през март догодина. Идеята е всичко, което ще променим оттук нататък по тази тема и други проблеми, включително текстове за криминализаране укриването на социални осигуровки, да бъде част от него, подчерта депутатът.