Криминалисти задържаха рецидивист от Бобов дол, подготвял убийството на полицай, съобщиха от полицията в Кюстендил. Името му беше оповестено от прокуратурата – става дума за 50-годишния Манол Вучков, по чийто криминални деяния е работел заплашеният с убийство криминалист. С определение на Окръжния съд е наложен постоянен арест на задържания. От прокуратурата са повдигнали обвинения за опит за убийство и за притежание на взривни вещества и наркотици.

Разследването срещу Вучков започнало на 2 март, когато бил получен анонимен сигнал на тел. 112 за подготвян атентат срещу служител на полицейското управление.                  

50-годишният мъж, който живеел в София, проучвал технологии за изготвяне на самоделно взривно устройство, започнал да набавя необходимите материали, поръчал някои компоненти да му бъдат купени, други купил той - 150-метров кабел и лопата, за да задейства взривното устройство от разстояние.

На 18 март спецполицаите задържали Вучков на път за Бобов дол. В автомобила му бил открит кабелът, в квартирата му в столицата били намерени разпечатка с "рецепта" за изготвяне на взривно вещество, три капсулдетонатора, метална кутия с алуминий на прах и други веществени доказателства, свързани с подготвяното престъпление.

Задържаният е с богато криминално досие - има 28 регистрации за кражби, касоразбивания, отклоняване от военна служба, опит за незаконно преминаване на държавната граница, престъпления, свързани с наркотици и незаконно притежаване на взривни вещества и боеприпаси. Има 17 присъди, две висящи съдебни производства и едно досъдебно производство.