Министърът на финансите обяви, че в момента в българското здравеопазване влизат повече пари, отколкото през най-добрите фискални години. Симеон Дянков отчита днес пред парламента харченето на пари от резерва на Здравната каса от 2000 г. насам.

След обещанието на министър Дянков за допълнителни 65 млн. лева за болниците до края на годината, екип на bTV реши да провери как приемат новината в самите лечебни заведения.

Хирургът д-р Валентин Владимиров прави операции от 30 години, но досега не се е сблъсквал с подобна ситуация - да избира от спешните по-спешните случаи.

"Аз съм работил във Франция, в Африка и Либия. Такова животно - лимит в медицината няма, особено в хирургията. Един човек не опериран навреме си отива”, смята д-р Валентин Владимиров.  
Заради лимитите, в общинската болница вече има и листи на чакащите. В различните отделения седмично се записват между 20 и 30 души. В болницата въвели и други мерки:

"Преминават по-малко болни за определени периоди от време, ограничаваме се в минималния брой изследвания, правим достатъчно за поставяне на диагноза, съобразяваме се и с минималния престой и от там за домашно лечение”, обясни д-р Славка Манолова - временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив.

Кога все пак пловдивската болница "Свети Мина" ще възстанови плановия прием на болни не е ясно.