Две момчета са приети в "Пирогов" с тежки изгаряния, след като са били ударени от ток в столичния квартал "Орландовци".

Инцидентът станал малко преди 16 ч. до жп линията на гара Биримирци, край кръстовището на улиците "Мара Бунева" и "Одеса".

Според очевидци 8-годишният Васко от гетото в ”Орландовци” тръгнал да налива вода за семейството си, но на мястото висял кабел от електропреносната мрежа. На помощ му се притекло 17-годишно момче, което също е с опасност за живота, предаде репортерът ни Асен Иванов. Двете деца са получили обгаряния при съприкосновение със захранващия кабела.

Жиците са висели от мрежата заради поредното посегателство върху мрежата. На мястото са намерени дори уреди, с които е изрязан кабелът. Началникът на гара Биримирци Сашо Петров каза за bTV Новините, че подобно посегателство се извършва за първи път в този район.

„Токът е ударил децата, защото има сериозен кабел на носещо въже с 25 хиляди волта напрежение, вследствие на което е провиснала другата част на кабела, между два стълба, на около 1,2 м. височина. Напрежението по него било 27 хиляди волта”, каза Петров. От кабела липсват 50 метра. В момента движението на влакове е възстановено.

Васко е с 90% изгаряния и реална опасност за живота, другото е с 40% изгаряния по цялото тяло и също е с опасност за живота. И двамата са настанени в Детската реанимация на Секцията по изгаряния, съобщиха от Пирогов.