Американската космическа агенция НАСА обяви, че излязъл извън контрол неин климатологичен спътник ще се разбие на Земята довечера.

Прогнозирането къде и кога ще се приземи сателитът е изключително трудно дори за специалистите от американската космическа агенция НАСА. Предварителните изчисления обаче показват, че това ще се случи върху ненаселен район в пустинята.

Спътникът за изследване на горната атмосфера тежи 6,5 тона. През 2005 година той остава без гориво и оттогава губи височина, привличан от земната гравитация.

Части от спътника могат да паднат в Индийския океан между Африканския рог и Сейшелските острови. Според компютърен модел на НАСА по-голямата част от апарата ще изгори. Все пак на Земята ще паднат до 26 фрагмента от него. Най-голямото парче ще е с тегло около 150 килограма. Очаква се парчета от спътника да паднат и в Тихия океан.

Апаратът е изследвал климатичните промени, причинени от човека, но дейността му е била дублирана от други, по-нови спътници, затова учените са избрали да го унищожат. Те се надяват да не причини материални щети и човешки жертви, а колекционери на космически сувенири предвиждат оцелелите отломки да се появят на аукциони в интернет срещу големи суми.