Семейство от Варна получи сметка за ток за рекордните 9 хиляди и 500 лева за един месец. За шока от подобна сметка и реална ли е тя, разказва репортерът ни Нивелина Няголова.

Години наред сметките за ток на четиричленното семейство са между 200 и 400 лева. До преди няколко дни, когато разбират, че за периода от 12 януари до края на февруари дължат почти 10 000 лева.

"Като заминала жена ми да плаща тока в енергото, щяла да припадне. 9500 лева за един месец", разказа Талят Али.

Сега хората се чудят как ще платят сметката. Подали жалба в Е.ОН и сега електромерът им се проверява. Не са следили показанията му, защото само преди няколко месеца от дружеството подменили таблата на електромерите на цялата улица. Новите са свързани към СОД и нямат прозорчета.

"Някой бушон, ако изключи, трябва да им платиш 15 лева на техниците да дойдат да пуснат тока. Пожар, ако стане, не знаеш какво да правиш", каза Али

От Е.ОН обясниха, че абонатът с космическата сметка е регистриран в компанията като стопански, а не като битов клиент. Освен това била констатирана консумация около три пъти повече от обичайната за едно средно статистическо домакинство.