Истински десант от проверки по магазините предстои от понеделник. Това обеща във Варна министърът на земеделието и храните. Инспекторите на ДВСК ще следят, спазва ли се изискването продукти с растителни мазнини да не се наричат млечни произведения. Държавата ще промени и названията на колбаси, които не съдържат месо.

Държавата ще вземе мерки, за да повиши качеството на храните - след млечните, следват месните продукти.

"Взех един кренвирш за 2 и не знам колко беше, но кучето не му лаеше на него, не го искаше... Това, което не иска да го яде кучето, аз не искам да се яде от хората", каза министър Найденов.

Министерството ще направи всичко, за да възроди забравения вкус на българските храни, а месните и млечните изделия да върнат традиционния си вкус.

"Салам без месо или, ако е със соя, няма да се нарича салам или кренвирш, или каквото и да е там, работим в тази посока. Тръгнахме от млякото и млечните продукти, защото винаги съм смятал, че те са от първа необходимост и се консумират от най-малките, децата, до най-възрастните", допълни земеделският министър.

Месопреработвателите също смятат, че трябва да има контрол и стандарт за качество, на което да съответства и цената.

"Когато има стандарт за определени нива.... всеки продукт за своето ниво носи своето качество, затова не можем да кажем евтините са некачествени, високите са качествени. Когато в един продукт, част от месото в него е заместено от соя, се променя неговата хранителна стойност", коментира Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

От бранша съветват да сравним колко струва килограм месо, колко струва един така наречен колбас - и тогава да направим своя избор.