С кръв, ранени, задържани, заплахи и искане на оставки завърши митингът на Атака пред централната столична джамия Баня Башъ, където традиционно се провежда петъчна молитва.

Началото на сблъсъците

Партията имаше разрешение да проведе митинга си от 13.00 часа, но той започна с 15 минути по-рано. Напрежението ескалира в момента, в който от Атака поискаха да бъдат свалени високоговорителите от джамията, защото според тях тези религиозни прояви нарушавали обществения ред и обезпокоявали гражданите.

В същото време мюсюлманите се готвеха за молитвата си, която също започва в 13.00 часа. От няколко години те имат разрешение от общината да я провеждат навън, на тротоара.

Още през 2006 г. за първи път Атака изрази своето недоволство от озвучаването на молитвите в джамията. Тогава беше взето компромисно решение и високоговорителите бяха намелени докрай.

"Това нито е европейско, нито е нормално. В редица европейски държави това просто е урегулирано. За съжаление Столичната община не го е направила и гражданите и гостите на София стават свидетели как в центъра се чуват такива неща”, коментира заместник-председателят на партията Десислав Чуколов.

Събралите се пред джамията мюсюлмани обаче бяха точно на противоположното мнение и настояваха за правото свободно да изповядват религията – така, както е във всяка демократична държава.

Постепенно напрежението нарасна и се стигна до сериозни сблъсъци.

"Провокации от страна на мюсюлмани предизвикаха сбиване, полицията се намеси, само за да арестува представители на Атака. За мен това е еничарско поведение на българската полиция, която не задържа нито един от провокаторите тук”, не скри възмущението си лидерът на политическата формация Волен Сидеров. Той заяви, че депутатката Деница Гаджева пострадала, след като била уцелена с камък от групата мюсюлмани.

Искане за оставка на вътрешния министър

Малко след инцидента, лидерът на Атака влетя в Народното събрание и призова вътрешният министър Цветан Цветанов да задържи виновниците за инцидента до края на деня. Ако ли не, ще му искат оставката.

Въпреки, че не е в ресора му, единственият присъстващ - външният министър Николай Младенов, изказа позицията на кабинета.

"Искам да уверя народните представители и гражданите, че правителството и МВР ще разследват инцидентите, които са се случвали и ще направят всичко възможно да не позволят подобни инциденти в бъдеще”, заяви Младенов.

Разпитите в Пето РПУ в София

Пето районно полицейско управление в София, където са задържаните активисти на Атака, остана блокирано от органите на реда, за да се предотвратят повторни сблъсъци. Там все още се провеждат разпитите на арестантите.

Позицията на премиера Бойко Борисов

Първите думи на министър-председателят след пристигането му от Полша бяха: "Не искам да ни се извиват ръцете, защото етническият мир ми е по-скъп от мнозинството в парламента”.

Коментарът на министър Цветанов

„Аз, като министър и гражданин, заставам зад полицаите и техните действия. Ако ги нямаше тях, щеше да има още по-тежки последствия”, заяви полицай номер 1 пред bTV.

Президентът Първанов за инцидента

Атака и нейният лидер са в състояние да взривят предизборната кампания, за да запазят единия си процент рейтинг, коментира държавният глава.

"Обществото и медиите много остро трябва да осъдят подобен род провокации”, заяви Първанов.

Равносметката

Петима полицаи са приети за преглед в МВР-болница и още толкова мюсюлмани са минали през Института за спешна помощ „Пирогов”.

По случая вече е образувано досъдебно производство. От МВР призоваха всички медии да предоставят заснетите от техните камери кадри. Със специална декларация

партия ГЕРБ се разграничи категорично от действията на етническа нетолерантност

Личният коментар на премиера Бойко Борисов беше: "Не искам по никакъв начин да се спекулира и да се извиват ръцете ни, че мнозинството в парламента е толкова важно за нас, че да можем да търпим и подобни действия".