Над 50 млн. лева от държавния бюджет ще отидат тази година за политическите партии. След вчерашния скандал за парите на Ред, законност и справедливост, които се осъмниха, че част от субсидията им е преведена на ГЕРБ, екип на bTV провери какви суми от държавния бюджет отиват за издръжка на партиите, взели над един процент на последните избори.

Политическите партии в България са на държавна издръжка и получават по 12 лева на спечелен на последния парламентарен вот глас, с единствената идея да не формират черни каси и да не се финансират от съмнителни източници. Най-много пари, естествено, взима победителят. За един мандат партия ГЕРБ ще получи над 80 млн. лева, които се разпределени на траншове на всеки три месеца.

"Сумата, която получаваме на всеки три месеца беше в рамките на 4 млн. на базата на получените гласове. Средната заплата в ГЕРБ е 450 лева. В партията имаме една кола която ни е достатъчна. Цялата централна администрация се състои от 23 човека”, обясни Цветомир Паунов.

ГЕРБ е под наем на два етажа в административната сграда на НДК срещу 5 500 лева на месец.
Вторите в класирането - БСП са получили през миналата година близо 6,7 млн. лева. Между 100 и 140 души работят за червената партия срещу 700 лева средна заплата. Половината пари отиват за структурите в страната. Около милион - за вестник "Дума”. Само за наем на централата БСП плаща по 7 000 лева на месец.

Субсидиите на партиите са достатъчни и, за да се държат пари на влог и, за да се купуват високотехнологични устройства.

"Остатъкът трябва да се депозира в банка. Според мен партиите харчат за избори и пари, които са извън тези, които се дават от субсидиите”, коментира Петър Курумбашев.

Един таблет струва на пазара  1 200 лева.

"По-добре да направим такова вложени от парите, което първо да облекчи работата на народните представители и трябва и от другите партии да си купят”, смята Красимир Велчев.

Едва миналата година от РЗС се преместиха в триетажна сграда на "Дондуков”, защото частният офис на "Раковски” бил скъп. Ако тук плащат свободен наем, ще им излезе по 400 лева за 50 квадрата.

ДПС получава над 6 млн. лева годишно, Атака взима над 4 млн., а СДС и РЗС - по близо 1,5 млн. лева на година. Най-малко пари получава Радикалдемократическата партия в България – 18 000 лева.