„Недопустимо е по такъв начин да се обругават народните представители и институцията на парламента”. Така председателят на парламента Цецка Цачева коментира обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, че ежемесечно народните представители получават безотчетно сума, равняваща се на 2/3 от заплата им.

В правото си на отговор обаче Янев определи думите на Цачева като „тълкуване както дявола евангелието”. „Разликата е огромна между това да си народен представител от съответна парламентарна група и да си независим депутат, но да декларираш принадлежност към друга парламентарна група, която на практика краде държавната субсидия. Както сега се случва с депутатите номади”, заяви той.

Той призова да бъде премахнато ограничението да се образуват парламентарни групи на основата на задължителен минимум от членове. По думите му, ако това се случи, сегашната ГЕРБ ще има две нови фракции.

По изчисления на Янев за последните две години в „черната каса” на управляващата партия с която се твърди, че оперира Искра Фидосова, са влезли 4 110 912 лв.

„Правилникът е противоконституционен и е проблем на г-жа Цецка Цаечва и на „великите” юристи от ГЕРБ. Всяка парламентарна група има пари, които са с различни цели – кафета, сокове, плата от меса – луканки, шунки”, отбеляза Янев. Той призова още, ако от ГЕРБ твърдят, че тези пари не са ги взели депутатите, да дадат отчет.

Отговорът на ГЕРБ

Заместник-председателят на парламентарната група на управляващите Димитър Главчев определи твърденията на Янев като пореден сезон на нискорзаряден сериал, озаглавен „Двете трети”. Той допълни, че от ГЕРБ са решени да сложат неговия щастлив край.

По думите му не може да става въпрос за съществуване на „черна каса”, тъй като парите се получават и се използват по действащото законодателство. „Не сме длъжни да се отчитаме, но го правим. Характерът на тези пари е такъв, че те са разходи, а такива разходи се представят и в Европарламента и Бундестага”, обясни депутатът.

Според него общественият интерес е довел и до решението тези средства да бъдат облагани в съответствие с характера им. Той цитира и част от отчетите, според които за пет месеца около 100 000 лева от касата на ГЕРБ са отишли за различни дарения, а настоящата наличност е близо 200 000 лева.

Главчев каза още, че парите за плата с меса, посочени от Янев, са незначителна част, съпоставена с дадените примери. По думите му от ГЕРБ вече обсъждат с органите на НАП и Сметната палата законови промени, които да удовлетворят обществения интерес.