1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Росатом: България няма да плати нито лев за строителството на "Белене"

БГ Бизнес
 

Руската страна е изпълнила всички условия на българското правителство, заявяват от компанията

България няма да плати нито лев за строежа на АЕЦ "Белене". Това обяви днес  руската държавна компания „Росатом" в специално съобщение до медиите. Посочва се, че повод за коментара са  изказвания на български политици за бъдещето на проекта.

От "Росатом" заявяват, че  руската страна е изпълнила всички условия на българското правителство, поставени като задължителни.  

Националната електрическа компания запазва 51% от контрола в съвместната компания. Уточнява се, че е определена твърда цена на договора с  „Атомстройекспорт", която е на стойност 6 милиарда и 298 милиона  евро. По този начин компанията  поема всички инфлационни рискове.  Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години.

В отговор от НЕК обявиха, че продължаването на проекта АЕЦ "Белене" зависи от постигането на договорености по редица въпроси, сред които и най-важният - цената. От НЕК отбелязват още, че в рамките на интензивните преговори от руската страна се очаква по-конструктивен подход, който да позволи сключването на Договор за инженеринг, доставка и строителство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии