Само за година с повече от 10 процента са се увеличили домакинствата, които се отопляват на ток. Все повече българи от големите градове изчисляват, че на ток през зимата ще им е по-евтино, отколкото на парно. Електроразпределителните дружества предупреждават обаче, че инсталациите в старите сгради може и да не издържат на подобно натоварване и да започнат да гърмят и да се самозапалват.

Колко домакинства са застрашени да останат без ток и топло?

Точният брой трудно може да се прогнозира, но тази опасност засяга старите сгради. Инсталациите на старите топлофицирани сгради не са проектирани, така че обитателите да се топлят на ток, обобщава Богомил Грозев.

По изчисления на доставчика в Запдна България – ЧЕЗ, да се топлиш на ток е с 3 процента по-евтино, отколкото с парно. От ЧЕЗ са сметнали, че месечните разходи за отопление на апартамент от 70 кв.м. с парно са 141 лева, а с ток излизали 136. Но само в случай, че не ползват бойлер. Тогава сметката става доста по-солена.

Отоплението с електроенергия е най-предпочитаният начин от българите в момента. По данни на компанията 41% от българските домакинства се отопляват с ток, 30 на сто ползват дърва, близо 1/5 са с парно и едва 2% на природен газ. От енергото са категорични, че могат да поемат по-голямата консумация, но рискът за сградната инсталация, която е отговорност на собствениците на апартаменти в блока е голям.

Всяко пето обаждане на аварийния екип на ЧЕЗ е за проблем, който не е в компетенцията на компанията. Например паднал бушон, изгоряла инсталация на блока или къщата, лошо окабеляване.

Луксът да се отопляваме на еленергия в толкова висок процент го има само в България. В Румъния разликата е 112% - този, които се отоплява с ел енергия плаща със 112% повече, отколкото ако се топли на ток, а за Чехия тази стойност е 37%”, коментираха от ЧЕЗ.

Заради топлото време все още сериозни аварии с жилищните инсталации няма, но при застудяването много хора ще останат на тъмно, смятат експертите. Те съветват хората да са по-внимателни при използването на печките и да не пускат много мощности наведнъж. Да бъдат разумни и да не включват вечер няколко електроуреда едновременно, а ако имат възможност да ползват безопасни електроуреди с по-малка мощност, които да работят  през по-голямата част на денонощието.

Още по-опасно е и подсилването на бушоните с допълнителни проводници. Тогава рискът от пожар е още по-голям, дори и инсталацията да е проектирана правилно.

Истинската равносметка ще можем да си направим едва, когато температурите паднат чувствително. Правилното управление на консумацията обаче е изключително важно. Защото никога не знаете, дали вашият комшия не е пуснал два-три калорифера и всъщност да се окаже, че вашата малка печка само провокира аварията.
a