Руската компания "Атомстройекспорт", изграждаща в България АЕЦ "Белене", е подала иск в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж срещу българската Национална електрическа компания за изискване на 58 млн. евро плащания за работа по проекта за атомната централа, съобщи РИА Новости, цитирайки представител на руската компания.

"Тази мярка се явява процесуално необходима, тъй като става дума за плащане на вече свършена работа, за която и двете страни са подписали сертификати за свършената работа", казва представителят на "Атомстройекспорт". По думите му руската компания е изпълниля определен обем работа по изграждането на АЕЦ "Белене", привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси.

"По молба на българския възложител, във връзка със сложно финансово състояние, е предоставена отсрочка на плащанията и съгласуван съответния график за погасяване. Тъй като графикът на плащане от страна на възложителя не се спазва, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото към нея може да бъдат предявени претенции от руските финансови служби по повод непредприемането на мерки по изискване на приходите от износ, и следователно за неплащането на данъци по тях в бюджета на Русия", допълва източникът.

Във връзка с информацията за заведения иск от страна на "Атомстройекспорт" срещу НЕК, от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че е "несериозно да се очаква да се коментират неназовани източници". От ведомството твърдят, че ако руската страна официално потвърди информацията, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск.

В началото на юни бивишият заместник-директор на Българския енергиен холдинг Тенчо Попов заяви, че руската страна не е платила реалната цена по договора за АЕЦ "Белене". Според Попов, който е и подсъдим, "Атомстройекспорт" е прехвърлила разходи на НЕК, за които няма никакви документи.

В края на месец юни бе избран нов изпълнителен директор на Националната електрическа компания - Михаил Андонов. Андонов бе изпълняващ длъжността изпълнителен директор на  НЕК след отстраняването от длъжност на Красимир Първанов. Първанов бе освободен заради превишаването на правата му при подписването на поредното споразумение за удължаване на договора за строителството на АЕЦ "Белене".

Междувременно в началото на юли срокът на споразумението за АЕЦ-а между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" бе удължен с нови три месеца. Новият документ е с краен срок 30 септември 2011 година.