Как живеят българските роми, които бяха върнати от Франция? В bTV Новините ви разказахме как още с кацането на летище Варна Севдалина беше обвинена, че е крадла. Така тя решава да живее в семейната къща на село, но тук пък се сблъсква с друга действителност.

"Където минах, навсякъде съборено, гледам големи кражби. Ето, собствения си дом видях ограбен, няма ми жиците, кранчето ми го няма, водомера ми го няма", разказа Севдалина.

Тя е живяла три години във Франция заедно със съпруга си и трите си деца. Близо две седмици след завръщането си е решена отново да напусне България.

"Много съм отчаяна от всичко. Отчаяна. Гледам хората тук са без работа, безработни. Ето мъжът ми, той от 6-7 месеца си е в България и е без работа, и съм отчаяна много. Съжалявам дето се върнах", добави Севдалина.

За Франция споделя, че само там се е чувствала като пълноценен човек и никой не е съдил за нея според произхода й:

- Всеки ти помага, разказа още Севдалина.
- Няма предразсъдъци както в България?
- Не, няма. Там е пълно със всякаква нация, разберете го. Те не обиждат хората, не определят каква нация си, що си. Докато бях във Франция не съм видяла лошо да се отнасят с нас. Винаги културно, винаги ни посочваха къде и как да постъпим, къде да постъпим на работа. Имаше добродушни хора, които ни упътваха. Но честно казано с тез румънци... не знам. Те нарушиха законите с техните простотии и техните кражби"

Затова Севдалина не подкрепя бойкота на френски стоки, иницииран от румънските роми.