Търсачката „Гугъл” има интерес да заснеме България. Новината означава, че картите в търсачката ще се обогатят с детайлни снимки на всички улици в градовете и селата. Засега обаче представителите на компанията не са обявили дата за началото на снимките.

От „Гугъл” са заявили, че имат ресурс да заснемат цяла България за два месеца. Техниката за панорамни снимки най-често се монтира върху автомобил. А в тесните улици и по пешеходните маршрути се използва триколка. Новината породи бурни коментари сред интернет потребителите, като много от тях се шегуват с българските дупки.

Според един от коментарите, ако триколката на мине по някое от местата в България, където се карат предимно каруци, може и да не се прибере в базата. „Гугъл” обаче е срещал и по-големи препятствия в Европа.

В 11 от 17-те заснети европейски държави компанията се разследва, а в Австрия и Белгия услугата е спряна. Ето защо първият адрес, посетен от компанията у нас, е Комисията за защита на личните данни.

Компанията замъглява образите на хората и колите, но не може да гарантира пълна безпогрешност на технологията. Освен с този проблем основните скандали са свързани с това, че колите са събирали неправомерно данни за безжичните мрежи по маршрута си. Не се очертават обаче административни пречки за снимките на „Гугъл” у нас.

Търсачката не е монополист в услугата. Конкурентите й не изостават с проекти за панорамни снимки в интернет. Така всеки може да се окаже сниман в мрежата без свое съгласие. Дори и в реално време.