Вчера bTV ви показа живата легенда на джаз музиката Бени Голсън, който тази вечер закрива 13-ия джаз фестивал в Банско. Днес ви предлагаме обещаната среща със изключителния Соломон Бърк, който говори единствено пред репортера Ростислава Генчева и оператора Иво Иванов.

Носител на три награди "Грами", обявен за  "най-добрият соул певец на всички времена", любимец на папа Йоан Павел втори, а сега на папа Бенедикт Шеснайсти, влязъл в музеите на музиката, Соломон Бърк помете облаците над сцената с енергията на гласа си и направи поредната нощ на джаз фестивала в Банско в незабравима.

"Тази енергия ми я дава любовта към Бог, любовта към хората, както и хората, които бяха тази вечер с мен. Тази публика наистина ми даде енергия. Това беше невероятно преживяване. Много благодаря, че ме поканихте", споделя Соломон.

Този 260-килограмов, 70-годишен мъж, за който направиха специален ремонт на вратите на банята му, в най-луксозния хотел в банско е известен и с голямото си семейство. Той е баща на 21 деца и има 90 внуци. Всички те се занимават с музика, но нито един до сега не е достигнал неговата слава.

"Много е важно да научиш децата си да бъдат отговорни. Да знаят каква е и коя е истината, да бъдат сериозни към това, което правят. Добрите неща, се случват на добрите хора. И на тези, които ги заслужават и се борят за тях. Аз се опитвам по всякакъв начин да помагам на моите деца, като ги уча на отговорност, да търсят своето място в живота и да го намират. Това, което правя, е да се опивам да бъда постоянно с моето семейство, да давам любов на тях, на църквата и да правя всичко, в което съм убеден, че трябва да правя", казва Соломон.

Освен големият бенд, на сцената от Соломон Бърк застанаха като бек вокалистки най-малката му дъщеря и една от неговите внучки. "Не е трудно да се работи с много близки хора. Това е голямата радост да си баща и дядо. Важното е да знаеш как да говориш с най-близките си и да бъдеш на правилното място в правилния момент”, категоричен е музикантът.