Обстановката в страната след проливните дъждове започва да се нормализира. Във Варна ураганният вятър остави паднали дървета и смачкани коли. В Добрич се наложи да бъдат евакуирани хора, а водата на места достига метър и половина.

Остава в сила бедственото положение в Пазарджишко – районът, който вчера пръв попадна на пътя на пороя.

За по-малко от час над Добрич снощи се изсипаха 30 литра на квадратен метър дъжд. Екипи на пожарната и Гражданска защита са се отзовали на множество сигнали за наводнени дворове на къщи.

В близкото до Добрич село Бранище пет души са били евакуирани от домовете си. Водата придошла близо три часа след като дъждът спрял. Пострадалите къщи са в най-ниската част на селото и там се събират дъждовните води от съседните села.

Али Осман живее сам. След като спряло да вали, огледал двора, животните, всичко било спокойно, взел хапче за сън и легнал.

"По едно време тук се напълни и идват комшиите като се развикаха - излез навънка, и като гледам, какво да гледам - то пълно с вода. Пък през врата заключено, няма от къде и вътре стана...Коня изкараха, телето, една юница имам, крава, кокошките има само някои, други паднаха във водата", разказа Али Осман.

Кучетата в дома на Георги Георгиев пък предупредили за идващата опасност.

"По едно време кученцата лаят, излизам, изкарвам едното, другото ей там горе. След това в курниците, кокошките ги хващам, но до тук вода, и ги слагам нависоко и се спасиха. Пораженията навсякъде - каша", каза Георги Георгиев.

Тинята и наносите са навсякъде, зеленчуците в градините са унищожени. В Добрич пожарникарите са отводнявали мазета на къщи, също в най-ниските части на града. Градският парк също е във вода и кал.

"Откакто започна да вали снощи за кратко, но обилно, сме излизали 4-5 пъти на големи наводнявания и продължаваме все още, в ниските части на града, просто водата се събра, канализацията не можа да поеме водата и почна да избива в ниски части, в дворове, които са под нивото на пътната мрежа в града”, обясни пожарникарят Веселин Александров.