След осем години на върха без прекъсване, от три дни социологическо проучване сложи Бойко Борисов на второ място за първи път. С четири процента повече одобрение, все още в рамките на статистическата грешка, номер едно е вътрешният министър Цветан Цветанов.

Миролюба Бенатова: Какво е усещането 8 години да си номер едно?
Бойко Борисов: Никакво, не съм обръщал внимание. Моята социология е пътят ми от парада до тук е 40 минути и се снимах с 200 - 300 деца, автографи, говорих си с хората. Всички казват: зад теб сме.
Миролюба Бенатова: В този ред на мисли от два дни сте номер две...
Бойко Борисов: Радостното за мен е, че е човек от ГЕРБ. Значи, че съм добър кадровик.  Намерил съм правилните хора и съм ги сложил на правилните места. И вече втори човек бие президента по рейтинг. Ние заедно с Цветанов имаме 115, срещу 40 на президента. Ние с него сме скачени, това което се дава като успех на МВР, хората знаят, че съм аз. Разликата може да е 2-3 процента. Знаят, че може да ме подразни, но аз като знам как е, не само не ме дразни, а в същото време е добре да има и други фигури, защото утре ми трябват хора.
Миролюба Бенатова: Това е най-близкият ви човек.
Бойко Борисов: Да, и затова му се радвам като на син, като на дете, че е получил този резултат. И то е нормално, защото МВР свърши много работа. Вярно е, че много съм му помагал, вярно е, че нося и пасиви от всички реформи. Това е нормално. Винаги съм го приемал като дясната ми ръка, най-важният ми е най-сигурният ми човек. Когато бях главен секретар му вярвах повече отколкото на началниците на служби. Когато станах кмет, го направих зам.-кмет. Когато станах премиер, го направих свой заместник. Ако не му харесва кариерата, да работи срещу мен. Не ме притеснява, радвам му се. Но ако сте ме отписали, грешите... Всеки човек има право да се развива както намери за добре. Разликата обаче е, че аз отидох и се разплаках на царя да не ме оставя на Румен Петков. Той предпочете Румен Петков пред мен и аз тогава напуснах царя. На Цветанов съм му дал вътрешно и военно министерство и вицепремиерски пост, ако не му е достатъчно негово право е да действа както намери за добре. Аз се карам много, на всички. Това не значи, че няма да му се карам сега. Докато е при мен ще ме търпят. Като не им харесва да си ходят по пътя, и аз по своя, разбира се.
Миролюба Бенатова: Както казва Румяна Желева, само тези, които не са работили с вас ви обичат.
Бойко Борисов: Така е, защото изисквам много. Хубавото на Цветанов е, че не се оплаква, а каквото му се каже, набива врата и работи. Затова съм казал за него, че ми е любим. Няма вечер, няма ден. До ден днешен ми се обажда средно по 10 пъти на ден. Всяко действие и операция, структурите. Последният път ми се обади в 12 и половина тази вечер. Викам като станеш президент до колко ще ме тормозиш. Аз не чувствам никакъв проблем с него. Той е изправен пред две дилеми - ако не демонстрира самостоятелност, го подиграват, че ми е сянка. Ако не – казват: ти искаш да заемеш на Борисов местото. Как да угоди?! Затова съм му казал: карай напред, работи здраво, хората ще ни оценят. Това, което ме учуди, че толкова голямо внимание се отделя на това нещо.
Миролюба Бенатова: Защото не се е случвало.
Бойко Борисов: В, вече се случи. И Барселона падна, и то падна от един треньор, който е бил преводач на треньора на Барселона преди години. Много е важно да се даде възможност. И аз винаги съм събирал около себе си много силни хора. Само така може да се върви напред.
Миролюба Бенатова: Къде пътувахте скоро, имаше мач там.
Бойко Борисов: Мадрид, Реал Мадрид игра.
Миролюба Бенатова: Обвиняват ви, че се възползвате от позицията си, за да си организирате пътувания заради мачовете всъщност.
Бойко Борисов: Един мач съм гледал за толкова време. А това, че моите колеги премиерите знаят, че обичам футбол и поканите им съвпадат с дербитата, мисля че е много показателно дали държат на мен и на моята визита. Другото е завист. Защото, ако те покани Гордън Браун и те кани в ложата да гледаш Челси и Арсенал, е уважение към твоето хоби. Или когато Рахой те кани заедно с Аснар отивате на ложата на Реал Барселона, всеки ще ви го изтълкува като почит и уважение към госта, че им е важен. А и вижте, аз не искам да съм по-свят от папата. имам моето хоби, моята слабост, обичам да гледам футбол. Като има безгрешни хора, да си ги изберат...

Ще пресече ли улицата Бойко Борисов, за да отиде да гледа разкопките (пред МС) от страната на президентството. Или наистина така, както година половина преди изборите бе обявено,  кандидатурата на ГЕРБ е Цветан Цветанов.

Бойко Борисов: Отдавна съм доказал, че за мен постовете нямат значение. Хората правят постовете.
Миролюба Бенатова: Изведнъж извадихте кандидатурата на Цветан Цветанов...
Бойко Борисов: Те вашите колеги ме пита всеки ден едно и също... давам им възможност да си пишат.
Миролюба Бенатова: От президентството подадоха реплика, че вероятно вие няма да сте следващият президент според препоръките на Цветанов, защото имате фирма с Алексей Петров.
Бойко Борисов: Мисля, че за хората отдавна е ясно, че бяхме съотборници, бахме ръководители във Федерацията по карате и още сме. Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват за започване на операция, аз не я спирам. Дори да е срещу приятели, сестра ми, най-близките ми. Аз им давам пълен картбланш да работят.
Миролюба Бенатова: А той спира операции срещу свои приятели....
Бойко Борисов: Не, не казвам това. А казвам, че той казва, че аз не мога да стана президент, макар, че премиерът е с много повече власт от тази длъжност в Европа. Аз само казвам, че разрешавам на службите да действат и да доказват в съда правотата си. По негово време същият човек, когото той слага за пречка на моето кандидатиране, стигна до най-високите етажи на властта.
Миролюба Бенатова: Самият Алексей Петров от както е арестуван казва, че ви има доверие, казва, че сте си писали sms-и. В крайна сметка вашето общуване с Алексей пертов през последните години какво е?
Бойко Борисов: Служител на ДАНС. Той работеше пряко с нас в общината. Сертов на всички срещи идваше с него. Това беше държавата тогава. А доверие определено трябва да ми има, защото когато дойдоха да ми докладват операцията, аз им казах  тогава и на МВР и на ДАНС -  искам 100 процента доказателства, иначе би могло да се тълкува по друг начин.
Миролюба Бенатова: Вашите критици казват, че като няма хляб има зрелища. Така и така има криза, няма излизане от нея, но пък има шумни и интересни акции.
Бойко Борисов: Но пък има и магистрали, които се строят, мостове, красоти. Не случайно дадохме пари за тютюнопроизводителите, 148 милиона за социално слабите, за безработните, в условията на криза.
Миролюба Бенатова: Казахте, че ДДС тази година няма да се вдига, а другата?
Бойко Борисов: В условията на финансова криза българите са спестили 5 милиарда повече и ги е сложил в банката. Българинът е пестелив  - слага парите в банката и харчи от лихвите.
Миролюба Бенатова: Провокирате харчене?
Бойко Борисов: Да, и инвестиране в бизнес.
Миролюба Бенатова: От МВФ предупредиха за бдителност по отношение на поведението на банки майки.
Бойко Борисов: Всеки ден от БНБ ми изпращат справки и лично контролира паричния поток.
Миролюба Бенатова: Има ли изтичане на пари към банки-майки например в Гърция?
Бойко Борисов: Не, БНБ следи всеки ден движението на парите. И ако тръгне такъв поток, ние ще го спрем веднага. Българската народна банка ежеминутно следи движението на паритем за да не отидат към чужди държави. И държим гаранционен депозит в нашата банка, за да бъде достатъчно силен буферът, ако някоя чужда банка се разклати. Нямаме данни такива за момента.

Миролюба Бенатова: Какво имат да си говорят Делян Пеевски и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов?
Бойко Борисов: И двамата са депутати, единият е депутат, другият зам.-министър. Имало е още един депутат от ГЕРБ и са имали среща с Влади Горанов. Пеевски и зам.-министър се видели и голям проблем, а снощи Шоуто на Слави беше отвратително. Толкова пумия по мен в национална телевизия – ако е друг, ще го затвори. Аз можеше отдавна да го приключа, но нали не е демократично. Това, че Първанов и Доган са заедно нали няма проблем, а Пеевски и Влади, че са заедно създава проблем?!
Миролюба Бенатова: Как гледате на идеята за създаване на специализирани съдилища
Бойко Борисов: Това е една идея, която ще стане реалност, защото вече 20 години гледаме как се провалят процесите.
Миролюба Бенатова:
Основна критика - създава се съдилище за процеси, на които правителството много държи и то държи да ги спечели.
Бойко Борисов: Обратното ще кажа. Брюксел е този, който ни е задал знакови дела, които наблюдава и те се провалят. На адвокатите искам да кажа, че 20 години те правиха законите.
Сега образно казано даваме възможност на прокурорите да подготвят законите, за да може народът да се успокои и да има справедливи присъди.
Миролюба Бенатова: Така се създава впечатлението, че се създават съдилища, които задължително ще дават осъдителни присъди.
Бойко Борисов: Всичко е в ръцете на съдиите. Тези съдии и сега са съдии. ВСС ще избере най-добрите. Даже може би в тези съдилища ще попаднат съдии, с които сме били врагове.
Утре може и мен да ме съдят. Трябва да демонстрираме на Европа, че проблемът с наказанията е решен. Аз колкото и да се опитвах да се дистанцирам от съдебната система, излезе американският посланик и каза: Борисов, съдебната система е твоя тема. Колкото и да се дърпаш...
Миролюба Бенатова: Защо се дърпахте?
Бойко Борисов: Защото се започват точно такива въпрос - дали не е хунта, дали няма да се дирижират процесите, какво ли не. И аз само да ги успокоя казвам, че нямам нито един съдия, който да съм назначил.
Миролюба Бенатова: В Европа такива съдилища съществуват само в Италия и Испания -държави с мафия и терористични организации
Бойко Борисов: Да, но другите държави не са били 45 години назад и встрани. Не случайно са в държави с такава сериозна мафия.
Миролюба Бенатова: Но тя е несравнима с българската
Бойко Борисов: Защо така мислите? За размерите на България тя си е. Ми, колко години народът се тормози от тях. Аз съм убеден, че промените в НК и НПК, както и със специализираните съдилища ще станат, ще ускори и ще направи по-ефективен съдебния процес. Няма да споря с останалите. Нагледал съм се и съм се наслушал как се провалят делата в съдебния процес. Това е реформата, а първа точка от реформата е да оставиш съдиите и прокурорите, следователите и полицаите да си вършат работата. И тогава ще има обективен процес.

Н
акрая да проверим дали премиерът наистина има кутия с думи на английски, както ни каза преди три месеца. Тогава той сподели: "Уча си думи от една кутия в колата. Чуя ли "Конгрегулейшън, Борисов”, спирам да слушам”. Явно премиерът не се шегува. Има кутия, а в нея и други думи:

Бойко Борисов: Думите - ето ги. Да ми се извини – „хи шуд аполоджайс”. Стига толкова. А вие мислехте, че се шегувам.


Допълнено видео, с неизлъчени пасажи от разговора - вижте тук