Премиерът Бойко Борисов заяви, че е много доволен от отношението, което Европейската комисия и еврокомисарите имат към България. Борисов каза това след среща с еврокомисаря по търговията Карел де Гухт в Министерски съвет. По думите на премиера по време на срещата, продължила повече от час, са обсъдени различни теми, изяснени са позициите на ЕК и на България. Според Борисов процесите в Северна Африка и Близкия изток едва ли ще се решат бързо.

Затова заедно с ООН искаме да направим банка за хранителни продукти, за да може при тези кризи с изхранването на населението да имаме и Червеният кръст, и ООН, всички ние да помогнем с такива продукти, каза Борисов.

Еврокомисарят Карел де Гухт препоръча България да се ориентира в износа си и към други държави освен към страните от ЕС.

Хубаво е да се развиват отношенията и с други пазари извън ЕС – освен Китай, Бразилия, Индия, Русия и други държави са много важни от гледна точка на търговията. Вашите продукти трябва да бъдат добри, това е единствената характеристика, която трябва да притежават. Има пазар за абсолютно всичко. Но продуктите трябва да са съвременни и качествени, каза Карел де Гухт.