Жителите на димитровградското село Сталево излязоха на протест тази сутрин. Повод за недоволството е жп линия в строеж. Хората поискаха от премиера Бойко Борисов да не се разваля  временния надлез, който в момента е единственият път през релсите до нивите им.

Пътят през релсите, който, по жп стандартите се нарича надлез, е единственият достъп на хората от Сталево до нивите им.

"Това са над 2 000 декара обработваема земя, как да се достигне до там? Трябва да се минава през Ябълково и тогава да се отива да се работи. Това е губене на време, разход на гориво и при тия цени сега които са, ще се замислят хората”, коментира Станка Стойчева.  

Ако  временният надлез бъде премахнат, пътят на земеделците до нивите им ще се удължи с близо 15 километра, което допълнително ще оскъпи  бъдещата реколта. В защита не евтиния зеленчук, днес сталевци блокираха за половин час центъра на селото и спряха автобусите, които в момента са единственият транспорт в района. Нарушеното разписание изнерви шофьорите и някой се опитаха да заобиколят блокадата, за което за малко да си отнесат  боя.

Това поредният опит на сталевци да си извоюват ново жп съоръжение. Преди по-малко от месец, кметът подари сом на Бойко Борисов, срещу обещание за прелез. Премиерският подарък обаче донесе само главоболия на кмета, който вместо прелез получи солена глоба за  бракониерство.