Полицейски ски патрул е намерил в добро здраве три деца от Гърция и от Русия, които са се изгубили в района на пистите в Банско, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Само за минути патрул открива днес 8-годишно момче от Русия. Сигналът е бил подаден от ски учител, забелязал, че детето се е отделило от групата.    

За час вчера са били намерени две момчета от Солун (на 12- и на 15-годишна възраст). Децата, които се лутали по една от пистите, за да открият път за прибиране, са предадени на родителите им невредими.

В активния зимен туристически сезон охраната на зимните курорти е подсилена с полицейски сили, посочват от МВР. Така в Банско са били сформирани специализирани ски патрули от служители с полицейски правомощия, които обслужват ски зоната над града и ще работят там до края на март.

Патрулите се намират около пистите "Бъндеришка поляна" и "Шилигарника". Полицаите имат задачата да съдействат при струпвания на туристи около съоръженията за извозване, да предотвратяват кражби от районите около заведенията, както и да опазват обществения ред около тях.

Полицейските ски патрули ще са ангажирани по време на предстоящите две големи състезания - Европейско първенство по биатлон за жени и мъже (от 8 до 12 февруари) и кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже (от 26 до 28 февруари).

За по-добрата информираност и безопасност на чуждите граждани в българските зимни курорти, ОДМВР -Благоевград подготвя и указателна дипляна на шест езика, която ще бъде предоставена на туристите, дошли за състезанията.