Пореден ден с температурни рекорди. Жегата отново създаде доста работа на екипите на Спешната помощ в цялата страна.

Най-горещо беше в Сандански - там термометрите показаха 38 градуса. 36 бяха градусите в Ловеч и Свищов. Това са местата с температурни рекорди днес. В София също беше доста горещо - 33 градуса.

Заради жегата екипите на Спешната помощ имаха доста работа - само до 16.00 часа на телефон 150 са получени 140 сигнала  - всички те за хора, станали жертви на високите температури. До края на деня лекарите очакват техният брой да надхвърли 220.

Най-много са обажданията за хора, на които им е станало лошо или са припаднали навън. Лекарите отчитат и много висок ръст на хипертоничните кризи.

Кои са най-честите пациенти на спешните екипи в жегите?

Работният ден на д-р Николова е започнал в 7.00 часа тази сутрин. Първата й почивка е в късния следобед. До 16.00 часа е посетила девет адреса - всичките й пациенти днес са пострадали от високите температури.

"Много хора се оплакват от повишено кръвно налягане, придружено от световъртеж, гадене, повръщане, което е нормално при тези температури. Освен това, разбира се, и уличните случаи - хора, излезли по неподходящо време, прилошава им на улицата, на пазара, в обществените заведения... Това е нещо обичайно в тези дни", обяснява д-р Диляна Николова.

Диспечерите на спешния телефон разказват, че с покачването на температурите,ю обажданията към тях се увеличават най-малко с 30%. Най-честите жертви на горещото време са възрастните хора.

От Спешната помощ не крият, че трудно се справят в дни като този, тъй като разполагат само с 14 екипа за територията на столицата.

Как да се пазим от жегите?

Най-важното нещо, което хората трябва да знаят, е  да не излизат навън, ако могат. Особено ако имат здравословни проблеми. Ако все пак им се наложи - нека да носят широки, удобни дрехи, задължително - шапка и да "търсят сянката". В жегите е желателно да не прекаляваме с тежката храна и да пием много вода.

Жегите ще продължат дълго. Утре, макар и малко по-хладно, отново остава с код „жълто” за 15 области на България и отново ще имаме опасно високи температури.