Изминалият месец март е най-горещият на Земята, откакто се води метеорологическа статистика, т.е. от 1880 г., съобщи АФП.

Комбинираната температура на океаните и на сушата през март 2010 достигна рекордните 13,5 градуса. Това е с 0,77 градуса повече от средното за XX век, съобщи американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Температурата на океанската повърхност се е покачила с 0,56 градуса над средното за предишния век (15,9 градуса). Това прави тазгодишния месец март най-топлия в историята на океаните.

Температурата на сушата се е покачила с 1,36 градуса над средното (5 градуса). По този показател току-що изминалият  месец март е на пето място в класацията.

По-топли от обичайните метеорологични условия са наблюдавани в Северна Африка, в Южна Азия и Канада. В същото време в Монголия, в Източна Русия, в Европа, Мексико, Австралия и южните части на САЩ беше по-студено от обичайното.

Принос за по-високите температури има климатичното явление Ел Ниньо, което се характеризира с по-висока от нормалната температура на повърхностните води в централната и източна част на тропическия Тихи океан.

За трите първи месеца на 2010 г. средната обща температура на океаните и сушата е 13 градуса. Така първото тримесечие става най-топлото, откакто се води статистиката.