От почти година Rammstein обикалят света с поредното си турне. За радост на всичките им фенове след дни спирка в това турне ще бъде София. Германската група е хедлайнер на втория ден от фестивала Sofia Rocks.

През март Rammstein взривиха Белград. Минути преди концерта барабанистът на групата Кристоф Шнайдер даде специално интервю за bTV.

Каквото и да се каже за Рамщайн със сигурност ще се различава от това, което всеки един от публиката вижда и чувства на взривоопасните им концерти. Шоуто е огнено не само заради невероятните пироефекти, но и заради изключителната енергия на самите музиканти. Независимо от това дали разбирате или не езика на който пее групата няма начин да останете безпристрастни.

"Ние никога не сме очаквали, че ще станем една от най-големите групи в Европа или каквото и да е, и ще постигнем толкова много в толкова много страни", каза Кристоф Шнайдер. "Въпреки, че говорим на немски и много хора не разбират текстовете на песните ни, се е случвало дори да вдъхновяваме хората да започнат да учат нашия език. Не знам защо, но трябва да има нещо, което е отвъд музиката, някаква емоция, нещо което пренася хората отвъд текстовете, нещо което намират за интересно и което ни прави такива каквито сме. Аз мисля, че сме добра група, но има много добри групи по света, които правят велико шоу и добра музика... Явно ние имаме нещо повече, което ни прави и толкова популярни. Не знам какво е, но съм много благодарен, че го има."

Склонни ли сте да правите компромиси с идеите си в името на бизнеса, на пазара?

Всъщност точно това е, което не правим и точно това ни прави толкова трудни понякога за медиите. Случва се хората да се чудят - какво да правим с група като Рамщайн, защото ние не правим компромиси. Ние не се опитваме на всяка цена да бъдем на върха, това което правим е нашата природа. Това е група съставена от хора, които са такива, каквито са и точно заради това ние сме Рамщайн. Понякога дори не можем да контролираме това, което правим. Правим песента, правим музиката, прибавяме текста и понякога може да се получи като експлозия, която не можем да контролираме след това.

Ние обаче не можем да правим други неща, не можем да правим миловидна поп музика, способни сме да правим само това и мисля, че го правим добре. Не е нужно да полагаме кой знае какви усилия, защото това си идва от нас съвсем естествено.

Няма как да сте подготвени за шоу на Рамщайн. Вероятно дори и хората, които ги гледаха в Белград очакват с интерес датата 23 юни, когато групата ще има концерт на националния стадион.

"Това, което искам да кажа на българската публика, и съм сигурен, че говоря от името на цялата група - ние нямаме търпение да дойдем, не сме свирили още в България, но очакваме една наистина необикновена публика. Мисля, че нашите фенове ни чакат от много време и най-накрая ще видят на живо Рамщайн и наистина нямаме търпение."

В деня на Rammstein ще свирят и рок титаните Manowar, Stone Sour и Alice in Chains.

Директорът на Balkan Entertainment – Петър Петров, обясни, че все още има билети за концертите. Има както дневни билети - за единия и за другия ден, така и комбинирани – за двата дни на фестивала. Билети се продават в мрежата на eventim, което предполага към 300-400 каси в цялата страна. А в деня на самия концерт – на касите на стадиона.

Всъщност фестивалът Sofia Rocks е под шапката на един от най-известните фестивали в Европа -  Sonispthere Festival. "България отдавна е на картата на шоубизнеса в Европа, така че няма нищо чудно един такъв фестивал да има своето място в България", каза Петър Петров и допълни, че Balkan Entertainment има договор, според който Sonisphere Festival ще се провежда и в България поне за следващите три години. "Три години обикновено е период, в който се доказва един фестивал дали е успешен в една държава или не", обясни Петров.

За разлика от много известни световни музиканти, Rammstein нямат никакви претенции и специални изисквания към организаторите на Sofia Rocks. "Първо те са страхотни момчета. Зад сцената нямат нищо общо с това, което се вижда на сцената. Много интелигентни момчета. Те са банда, която е намерила своята ниша в музиката и го прави много успешно и е страхотно шоу", каза Петров и допълни, че това, което бандата прави на сцената по време на концертите си по света ще се случи и на 23 юни на сцената на стадион "Васил Левски".

Директорът на Balkan Entertainment обясни, че липсата на голяма зала, в която да се провеждат концерти на закрито е причина някои музиканти да подминават страната ни. Един от тях например е Ерик Клептън, който само преди седмица изнесе концерт в популярната "Белград Арена".