Колко по-скъпо ще ни излезе великденската трапеза тази година? Екип на bTV направи експеримент, като напълни една средна потребителска кошница с най-търсените продукти за празниците.
Година по-рано цените на основните хранителни продукти, които слагаме на трапезата за Великден, са били по-ниски, твърдят потребителите. Сега всички продукти са с по-високи цени, като се започне от основните неща - яйца, мляко и месо.
Данните на официалната статитсика показват, че през миналата година по-същото време средната цена на килограм агнешко месо е била 11,88 лв., едно яйце е струвало 28 стотинки, килограм бял хляб - 1,18 лв., а зелената салата - 60 стотинки. По данни на хлебопроизводителите за килограм козунак сме плащали между 4-5 лв.
Дни преди Великден цените на агнешкото бележат най-голям ръст. В някои случаи килограмът може да ви струва 18 лв. Някои потребители казват, че тази година ще се лишат от агнешкото на трапезата за Великден заради високите цени. Идеята на замеделския министър да си купуваме цяло агне по комшийски, за да ни е по евтино, се оказа неприложима при столичани.
И макар че козунакът изглежда достъпен за всеки джоб, то някои го предпочитат домашен. И за тях обаче трябват яйца, които миналата година бяха подгонили 30 стотинки за брой.
И така предпразничното усещане на българина е за по-скъпа великденска сметка. И дори и магьосник не би се справил с миналогодишния си бюджет.
Екипът на bTV сложи в кошницата една агнешка плешка с тегло от около един килограм, един козунак, шест яйца, един бял хляб и връзка зелена салата. Продуктите излязоха 18,40 лв. Миналата година по същото време цената им е била 16,78 лв., тоест оскъпяването е с 1,62 лв.Същинското поскъпване обаче се очкава дни преди Великден. Затова към посочената сметка могат да бъдат добавени още няколко лева надценка в последния момент.