Всички заплати, на всички служители – от санитарите до директора, се формират, както във всяко търговско дружество – плаща се за реално извършена дейност. Това съобщиха от пресцентъра на "Пирогов” по повод появилите се в публичното пространство твърдения за високи заплати на лекари и ръководство в УМБАЛСМ "Пирогов”. Министър Вежди Рашидов заяви по-рано днес, че директорът на болничното заведение „има към 60 000 за банкети за ядене и за пиене”.

Всички заплати, на всички служители – от санитарите до директора, се формират, както във всяко търговско дружество – плаща се за реално извършена дейност, съобщават още от пресцентъра и поясняват, че средната заплата в болницата за 2009 година е била 962,50 лева.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването, заплатата на изпълнителните директори в държавните болници се формира на база четири средни брутни работни заплати на съответното лечебно заведение. В "Пирогов” средната заплата, която зависи от постигнатите икономически резултати, варира всеки месец.

„Що се отнася до твърдението, че в УМБАЛСМ "Пирогов” са били заделени 60 000 лева за банкет, отдаваме го на пролетното настроение, обзело всички ни, въпреки налегналата ни криза. През изминалата 2009 година не даден и лев за празненства (банкети)”, се посочва още в съобщението.