Националният съвет на Българския лекарски съюз заседава днес във връзка с финансовото състояние на болниците. Съветът трябва да изработи позицията на лекарския съюз по отношение на делегираните бюджети в болниците. Очаква се медиците да решат какви ще бъдат предстоящите им действия и дали ще предприемат протести. Заради орязаните бюджети болниците в Шумен, Бургас и Търговище вече спряха плановите операции и се заканиха да поемат само спешните случаи.

От 30 до 50% по-малко пари ще получат от Здравната каса болниците в област Добрич за месец август. Според директорите единственият изход е да се спрат плановите приеми и да се приемат болни само по спешност. Здравните заведения, които са общинска собственост, разчитат на помощ от общините, но едва ли всички ще успеят да заделят повече пари от местната хазна във време на криза.

Болницата в Балчик е общинска. По време на туристическия сезон морският град удвоява и утроява населението си, затова и пациентите там са от цялата страна - пострадали при инциденти или при катастрофи. Екипът ни се срещна със жена, която получила инсулт по време на лятната си ваканция.

„Дойдох на гости на съпруга и получих мозъчен инсулт. Не трябва да режат -това е курортно селище. Много чисто подържат и персоналът е постоянно в контакт. С техните усилия бързо се възстановявам", сподели тя.

Парите, които болницата ще получи от Здравната каса за месец август, ще бъдат с 30% по-малко.

„Единственият начин, по който можем да ограничим разходите, е чрез ограничаване на плановите хоспитализации и съставяне на листа на чакащите, в които болните желаещи лечение биха се записали и евентуално през следващите месеци могат да бъдат лекувани по клинични пътеки. Другият вариант за хора, които не могат да изчакат такъв период, е да си заплатят лечението по съответната клинична пътека и да бъдат лекувани в болницата чрез заплащане", коментира д-р Иво Войчев, директор на МБАЛ – Балчик.

Д-р Войчев казва, че и досега Здравната каса е заплащала 80% от извършените дейности и за да не спрат плановите приеми, парите са набавяни от местния бюджет. И сега ще разчитат на общината да покрие орязаните пари.

„Ако не беше субсидията на общината, тези задължения отдавна да бяха просрочени и при нас да бяха дошли да си търсят дължимото”, обясни още д-р Войчев.

„Но това го правим с ясното съзнание, че трябва да бъдат наложени новите правила. Аз като кмет на Балчик съм „за” здравна реформа и тогава вече наистина болниците да могат да се самоиздържат", заяви кметът на Балчик Николай Ангелов.

Колко пари ще получават болниците за оставащите до края на годината месеци не е ясно.