Агенцията по храните започна масови проверки в зимните ни курорти. Акцент са хигиенните условия в кухните на ресторантите и квалификацията на готвачите. Наш екип проследи как протичат проверките в Боровец.

Прекрасните зимни условия напълниха курорта. Заедно с инспекторите по безопасност на храните екипът на bTV посети случайно избрано заведение. Груби нарушения не бяха открити, но все пак нередности не липсваха.

Какво установи проверката?

Акцент в проверката на инспекторите бе кухнята на ресторанта в центъра на Боровец. Особено внимание се обръща на хигиенните условия, при които работи персоналът.

„Тук определено може да се каже, че има една слабост, тъй като прибори за различни типове продукти се съхраняват ан едно място – това не е допустимо”, констатира д-р Васил Добрев от Агенция по храните.

Продуктите са в срок на годност, но част от месото се съхранява при по-висока температура, отбелязаха проверяващите.

В друго заведение пък персоналът работи без нужните униформи. Освен това, голяма част от продуктите са поставени на земята. Кухнята в ресторанта е малка, но кошовете с боклук големи и без капаци върху тях.

Нарушите в курорта не липсват

От началото на сезона са затворени общо 4 заведения за хранене заради лоши хигиенни условия. За сериозни нарушения на нормите са били съставени над 100 акта. Предстоят още проверки в час пик в следобедните часове на Боровец.