Палестинец-камикадзе се самовзриви тази сутрин край хотел в Западен Ерусалим.
Бомбата избухнала пред хотел "Давид Ситадел", бивш "Хилтън". Той се намира в оживен район с много административни сгради. Експлозията  не е причинила човешки жертви, тъй като е било рано и повечето хора все още пътували към работните си места. Според кмета на Ерусалим Ехуд Олмерт, който се намирал в хотела малко преди експлозията, атентаторът вероятно е имал намерение да се качи в автобус, но се е взривил след като полицейски патрул го забелязал. 

"Този взрив е още едно свидетелство за намерението на палестинците да използват тероризма срещу израелското население. Ако Арафат не се справи с тероризма,  Израел ще трябва да свърши това",  каза говорителят на израелското външно министерство. 

Израелската полиция е открила скривалище с експлозиви близо до Тел Авив, стана ясно от по-ранна информация. Експлозивите били предназначени за атентати в големи израелски градове, смята полицията. Междувременно, палестинците поискаха Съветът за сигурност да предприеме незабавни мерки,  за да бъде потушено ескалиращото насилие в Близкия изток.

Генераланият секретар на ООН Кофи Анан също призова кръвопролитието незабавно да бъде прекратено.
Палестинският ръководител Ясер Арафат обвини израелския министър-председател Ариел Шарон, че не иска да има мирен процес в Близкия изток.
От своя страна президентът на САЩ Буш каза, че американските съюзници имат задължението да помогнат на Съединените щати за освобождаването на Близкия изток от тероризма.
"Ройтерс" определя изявлението му като новоизразена подкрепа за военния отговор на Израел на палестинските атентати.

В същото време, "Хамас" и "Ислямски джихад" призоваха за продължаване на Интифадата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!