На 80-годишна възраст днес почина любимата народна певица Стефка Съботинова. Стефка Съботинова е един от най-ярките представители на Тракийската фолклорна област. Певицата, известна по цял свят с песента "Притури се планината", е пяла в ансамбъл Филип Кутев и в Ансамбъла на Българското радио. В началото на 80-те диригент на хора е била Ваня Монева.

"Тя стоеше точно срещу мен, в средата на хора и винаги носеше едно спокойствие, една лъчезарност. Трудно е да се говори, но е и леко, защото знам, че макар и да ни липсва тук при нас на Земята, тя ще остане в съзнанието на всички ни със силния си дух на човек, и с прекрасните песни, които остави след себе си”, каза Ваня Монева.

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в с. Розов кладенец, Старозагорско. Започва да пее на пет години, талантът й е открит през 1947 г., когато е ученичка в Пловдив и е поканена да работи в БНР.

Дълги години е хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1965). С ансамбъла гастролира в най-големите концертни зали по света. През 1973-1985 г. работи в БНР. Шест години е солистка  към редакция "Народна музика"  и шест години - във фолклорния ансамбъл на БНР.  

Стефка Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мар, Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в  "Исус от Монреал" и "Лионците".

Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".   

Световна известност й носи през 1994 г. песента "Притури се планината" с новия, модерен аранжимент на Жаки Анона. Тази песен и "Мар, Станке ле" са включени в грамофонна плоча, спечелила "Грами" през 1979 г.

Певицата има два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева. Гастролира в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Сърбия (бивша Югославия), Германия, Китай, Монголия, Русия (бившия СССР), Унгария, Чехия и други страни.

На 18  юни 2010 г. е удостоена с орден "Стара планина" - първа степен,  за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Стефка Съботинова, в която от името на цялото правителство и от свое име изразява дълбоката си скръб от кончината на голямата българска народна певица.

"Няма думи, които да облекчат страданието от такава загуба, но съм убеден, че Стефка Съботинова ще бъде помнена, докато има българи по Земята, защото глас като нейния и човек като нея не се забравят. Приемете най-искрените ми съболезнования.  Прекланям се пред паметта й", пише в телеграмата си премиерът Борисов.

Кадри с певицата от архива на bTV - вижте тук