При специализирана акция "Спокойствие" МВР разкри схема за събиране на рекет от фирмите, изграждащи автомагистрала "Тракия". Служителите им са плащали подкупи, за да не бъдат санкционирани за свръхтовар.

Арестуван е началникът на ДАИ Стара Загора. Задържани са служители и на Агенцията „Пътна инфраструктура”.

Схемата

Срещу месечна вноска от по 100 лева за камион се осигурявал чист от проверки път за превозното средство, което било натоварвано свръх тонажа с инертна маса. Плащането на въпросния месечен абонамент гарантирало, че камионът няма да бъде спиран за проверки от служителите на Държавната автомобилна инспекция и на Агенция „Пътна инфраструктура” или пък ако бъде спрян, няма да му бъде съставян акт.

„Данните, които имаме в период от една година насам, са, че при двете институции е изградена стройна схема за получаване на регулярни подкупи и плащане на така наречения данък „спокойствие”, обясни комисар Алекси Алексиев – директор на ОД на МВР Стара Загора.

Платилите абонамента камиони дори били маркирани - най-често винетният стикер бил поставян по начин, който да говори на проверяващия, че возилото не трябва да се санкционира.

По оценка на сектор „Икономическа полиция” за тази една година чрез такса „спокойствие” служители на ДАИ и на АПИ са си разделили над 70 000 лева.

Арестуваните

Снощи в момента на предаване на 7000 лева са задържани четирима души. Малко по-късно са направени нови арести - така зад решетките попада и началникът на ДАИ Стара Загора Ангел Димитров. Той  се почувствал зле и бил настанен в болница.

Сред задържаните са и висши служители на фирми, участващи в строителството на „Тракия”. Директорът на една от тях обясни за bTV, че никой не му е искал подкуп.

„Ако вината на задържаните бъде доказана, далите рушвет могат да лежат от 3 до 10 години в затвора и ще трябва да платят глоба до 20 000 лева”, каза Сергей Михалев – директор на АПИ.

Обвиненията

Срещу петима от задържаните вече има повдигнати обвинения. Двама ще отговарят за даване на подкуп, а другите трима - за получаване на подкуп. И петимата са с мярка "задържане за 72 часа".      

Шестият задържан - началник на ДАИ Стара Загора, е в  болницата. Предстои да бъда направена медицинска експертиза, която да установи дали срещу него може да бъде проведено наказателно-процесуални действия.     

В местния офис на Пътната агенция в Свиленград са открити 12 000 лева, съобщава за Агенция „Фокус” вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточнява, че днешната операция е наречена "Спокойствие", защото строителните фирми са били изнудвани, за да си осигурят спокойствие при строежа на магистрала "Тракия".